În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!
Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.
Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.
La poalele masivului Vlădeasa, pe valea Crișului Repede, vei descoperi una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii nobiliare medievale din Transilvania. Cetatea de la Bologa are o vechime de peste 700 de ani, fiind atestată documentar pentru prima oară în anul 1319, când este menționat Desideriu Elefánti, castellanus de Sebuswar.
De-a lungul timpului, fortificația a fost menționată sub numele de Cetatea Sebeșului, Cetatea Huedinului sau Cetatea Călatei.
Deși nu se cunosc cu exactitate începuturile sale, este considerată una dintre cele mai timpurii cetăți regale din Transilvania. Fiind poziționată pe un deal înalt și greu accesibil, fortificația a reprezentat un punct strategic important, cu rol de supraveghere și protecție a drumului spre Oradea. În același timp, a servit drept refugiu în perioadele invaziilor inamice.
Pe durata existenței sale, cetatea de la Bologa a trecut prin numeroase etape de transformări, adăugiri și distrugeri. Cu toate acestea, ea rămâne reprezentativă pentru arhitectura militară medievală din Transilvania.
În prezent, în ansamblul său se regăsește unul dintre puţinele donjoane circulare bine conservate din Transilvania, acesta fiind și cel mai timpuriu element arhitectural al cetății.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România