În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!
Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.
Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.
În spectaculosul defileu al Crișului Repede, pe dealul Simionului, se află bine ascunsă în pământ o fortificație cu o vechime ce depășește 3.000 de ani.
Se presupune că aceasta a fost ridicată de o comunitate aparținând finalului epocii bronzului și începutului primei epoci a fierului (Hallstatt), în intervalul cuprins între secolele al XIV-lea și al XII-lea î.Hr. Este posibil ca fortificația să fi avut rolul de a supraveghea defileul Crișului Repede, care în acest punct este foarte îngust.
Dacă iubești aventura și misterul, pornește într-o drumeție spre cetatea milenară, urmând fie poteca ce urcă de la peștera Unguru Mare, fie pe cea de la Casa Bucătarului din Bălnaca. Cele câteva puncte de belvedere de pe traseu îți vor atinge inima cu splendoarea priveliștii pe care o oferă.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România