În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!
Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.
Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.
Dacă ruinele pe care le zărim astăzi pe Dealul Jimbor ar putea vorbi, ne-ar relata cu siguranță povestea unei frumoase cetăți săsești, cu un rol important în viața localnicilor. Ea servea drept refugiu în vremurile de restriște, dar și ca loc de manifestare a bucuriei în zilele de sărbătoare.
Cetatea Jimborului a fost construită din piatră, ocupând o suprafață de dimensiuni reduse. Zidul de incintă are forma unui pentagon neregulat. Fortificația cuprindea un bastion, o clădire a porții și un turn patrulater, unde era amplasat clopotul, care îi avertiza pe săteni în caz de pericol.
O veche inscripţie consemnează restaurarea din anul 1692, ca urmare a invaziei tătarilor veniți în sprijinul principelui Emeric Thököly, în lupta împotriva habsburgilor.
Ceea ce impresionează încă după veacuri de existență este valoarea arhitectonică a construcției medievale, martoră tăcută a comunității sătești de odinioară.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România