:În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!
Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.
Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.
Monumentalitatea sanctuarului de la Grădiștea de Munte se află sub semnul unei permanente fascinații, stârnind vizitatorilor curiozitatea și interesul pentru cunoașterea civilizației și spiritualității remarcabile a dacilor.
Unul dintre cele mai interesante elemente constitutive ale sanctuarului este drumul pavat cu lespezi de calcar. Construit cel mai probabil la mijlocul secolului I î.Hr., acesta făcea legătura între fortificație și zona sacră. De-a lungul său se desfășurau procesiunile, având ca punct final o piațetă pavată și ea tot cu dale de calcar, situată în imediata apropiere a templului mare rotund.
Prin arhitectura sa, acest drum pregătea intrarea într-un spațiu marcat de prezența divină. Formele sale clare, îngrijit fasonate și îmbinate indicau desprinderea de cotidian. După cum rezultă din rapoartele cercetărilor arheologice, drumul era alcătuit din nenumărate trepte scunde și, din loc în loc, din planuri orizontale. Asemenea trepte normau mersul pe drumul pavat, impunând o anumită cadență. Efectul produs de mișcarea ritmică a persoanelor care purtau în procesiune darurile pentru zei era cu siguranță impresionant. Imaginează-ți măreția momentului! Pentru că atunci când vei decide să-l vizitezi, va înceta să fie doar un drum pavat. Te va conduce la templu!
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România