În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!
Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.
Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.
O incursiune la Sarmizegetusa Regia te introduce treptat pe tărâmul superlativelor și al emoțiilor de mare intensitate. Ești aici, în impresionanta reședință a regilor daci, principalul centru politic, militar, economic și religios al Daciei. Cel mai probabil, Sarmizegetusa Regia este locul acelui „Munte Sacru” (Kōgaionon) despre care relata Strabon, la începutul secolului I d.Hr.
Zona sacră a Samizegetusei Regia este cea mai spectaculoasă parte a sitului, dezvăluind arhitectura religioasă monumentală, caracteristică apogeului civilizației dacice. Cercetările arheologice au condus la descoperirea unui grandios complex arhitectonic compus din opt temple, un altar monumental, un drum de procesiune, precum și instalații de distribuire a apei. Edificiile de cult sunt amplasate pe trei mari terase artificiale: a IX-a, a X-a și a XI-a.
Pe terasa a X-a au fost găsite urmele a două temple, ridicate în faze diferite. Din structura edificiului ridicat inițial, au mai rămas în poziția antică doar puține elemente din calcar. Ulterior, dacii au construit un nou templu al cărui plan cuprindea cel puțin patru șiruri a câte zece plinte, baze de coloane și capiteluri din andezit. Acest templu a fost cel mai mare din întreaga Dacie, fiind distrus în cursul războaielor cu romanii de la începutul sec. II d.Hr.
Astăzi, vestigiile de la Sarmizegetusa Regia atrag vizitatori de pretutindeni, fiind mărturii uimitoare ale frumuseții și superiorității culturii și civilizației dacice.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România