În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!
Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.
Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.
După marea invazie mongolă din anii 1241-1242, Transilvania intră într-o nouă eră. Pe tot teritoriul acesteia, din loc în loc, se construiesc cetăți puternice care să reziste eventualelor noi atacuri. Din acest tablou face parte și Cetatea Valcău, astăzi în județul Sălaj, care odinioară supraveghea întreaga regiune sudică a comitatului Crasna. Cetatea este localizată în comuna Valcău de Jos, fiind pentru prima dată menționată documentar în anul 1319.
Cetatea este construită pe un platou cu planul triunghiular, de la sud la nord măsurând nu mai puțin de 30 de metri. În aceleași puncte cardinale au fost construite două turnuri masive, din piatră, care se păstrează doar parțial, fiind martorele unor repetate asedii. De fapt, chiar și prima menționare în documente a cetății Valcău este pusă în legătură tot cu un asediu, fiind cucerită de către trupele regale de la familia Borșa. Cetatea își schimbă proprietarii de mai multe ori de-a lungul timpului, ajungând la un moment dat în proprietatea familiei Losonczi-Bánffy.
Importanța cetății pentru Transilvania este una de netăgăduit. De-a lungul Evului Mediu, numeroasele asedii și-au lăsat amprenta asupra sa, astfel încât astăzi, aceasta se mai păstrează doar parțial, fiind martora unor vremuri nesigure și tulburi.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România