:În căutarea vestigiilor, pe culmile istoriei: Cetățile ascunse ale României!
Pentru cei îndrăzneți și viguroși, Ruta Cetăților este o adevărată provocare. Fiecare urcuș abrupt ne răsplătește cu priveliști mirifice și legende uitate. Între Imperiul Roman și cel Habsburgic sau Otoman, ziduri semețe sau ruine îngropate așteaptă să cercetăm izvoare istorice sau legende romantice despre Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Sigismund de Luxemburg sau Suleyman Magnificul.
Triumful atingerii vârfului de la Cetatea Piatra Șoimului, care domină orizontul, ori misterul ce învăluie zidurile Cetății Feldioarei ne răsplătesc tenacitatea, astfel descoperim rând pe rând secrete ale epocilor istorice românești și europene.
Trăiește o fascinantă experiență medievală, descoperind Cetatea din inima orașului Oradea! Prin trecutul istoric, peisajul arhitectural unic, dar și prin legendele țesute în jurul unor evenimente care i-au marcat existența, Cetatea îți oferă informații valoroase din domeniile istoriei, astronomiei, culturii și artei.
Cetatea Oradea se numără printre cele mai notabile monumente arhitectonice medievale din Transilvania. Atractivitatea ei se datorează și formei pentagonale cu 5 bastioane amplasate la colțuri: Bastionul Aurit, Bastionul Roșu, Bastionul Crăișorul, Bastionul Bethlen și Bastionul Ciunt. Rolul lor era acela de a asigura protecția celor două porți de acces de la est și vest. În jurul fortificației se afla un șanț de apărare umplut cu apă termală care nu îngheța niciodată.
Bastionul Crăişorul, construit între anii 1569 și 1570 după proiectul lui Giulio Cesare Baldigara, a fost amplasat în faţa porţii sudice a cetăţii medievale, poarta care asigura accesul direct în palatul episcopal. Numele lui îl evocă pe cel care l-a patronat: principele Ioan Sigismund, fiul regelui Ioan Zápolya.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România