Viața de altădată: Reședințele nobiliare maghiare din Transilvania.
Vizităm domeniile nobilimii maghiare, cu clădiri, grădini superbe, ferme și herghelii, locuri care șoptesc despre istoria uitată și amintirile zecilor de slujitori care au țesut-o.
În inima acestor curți nobiliare, timpul pare să stea în loc, iar ecosistemul lor bine structurat ne vorbește despre viața de zi cu zi și despre tumultul Revoluției de la 1848. Înapoi în timp, trăim transformările epocii, renașterea politică și culturală care a rescris destinul Transilvaniei.
În liniștitul sat Zagon din depresiunea Târgu Secuiesc, te așteaptă un refugiu cultural în adevăratul sens, Conacul Mikes-Szentkereszty. Clădirea este recunoscută ca fiind casa natală a lui Mikes Kelemen, considerat primul scriitor de proză beletristică în literatura maghiară.
Particularități arhitecturale
Conacul te cucerește prin farmecul barocului transilvănean, o construcţie specifică reşedințelor din zonă. Vei regăsi aici prima datare exactă, anul 1632, marcat pe o grindă alături de monograma străbunicului lui Kelemen, care făcea parte din una dintre cele mai bogate familii de nobili din Transilvania.
Acum, la nivel arhitectural, clădirea iese în evidenţă prin acoperişul înalt, dar altădată interesantă era întrepătrunderea stilului tradiţional secuiesc şi stilului oriental, marcat de cupolele de tip „bulb”. Vegetația luxuriantă, vizibilă și în imaginile de epocă din secolul XIX, printre care un cactus imens și pridvorul acoperit în întregime de iederă, potențau atmosfera orientală și, totodată, statutul familiei.
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro