Viața de altădată: Reședințele nobiliare maghiare din Transilvania.
Vizităm domeniile nobilimii maghiare, cu clădiri, grădini superbe, ferme și herghelii, locuri care șoptesc despre istoria uitată și amintirile zecilor de slujitori care au țesut-o.
În inima acestor curți nobiliare, timpul pare să stea în loc, iar ecosistemul lor bine structurat ne vorbește despre viața de zi cu zi și despre tumultul Revoluției de la 1848. Înapoi în timp, trăim transformările epocii, renașterea politică și culturală care a rescris destinul Transilvaniei.
Ne aflăm în satul Ozun din județul Covasna, la Conacul Pünkösti – un loc al cărui trecut este legat în mod direct de Pünkösti Gergely. Având rol de maior în Revoluţia din 1848-1849, el este unul dintre personajele cheie care au desființat iobăgia în Transilvania.
Mergând pe firul genealogiei, numele Pünkösti apare consemnat inclusiv pe grinzile de lemn de circa 7 metri, descoperite recent și expuse astăzi în conac, ca o confirmare a trecutului. Acestea erau parte din tavanul sălii de banchet, iar textul sculptat indică renovarea imobilului în anul 1729 de Pünkösti György și soția sa Baló Klára.
Stând în curtea conacului, aruncă o privire de ansamblu asupra formei sale. Un detaliu inedit îți va atrage sigur atenția: acoperişul dublu mansardat, o performanță arhitecturală pentru vremurile în care a fost construit. Forma acoperișului în stil baroc e specifică clădirilor mai însemnate din secuime, dar și din întreaga Transilvanie, fiind o creație a meșterilor sași.
Astăzi, conacul a devenit sediu a 3 asociații din Ozun, fiind totodată un centru cultural dedicat comunității locale.
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro