Viața de altădată: Reședințele nobiliare maghiare din Transilvania.
Vizităm domeniile nobilimii maghiare, cu clădiri, grădini superbe, ferme și herghelii, locuri care șoptesc despre istoria uitată și amintirile zecilor de slujitori care au țesut-o.
În inima acestor curți nobiliare, timpul pare să stea în loc, iar ecosistemul lor bine structurat ne vorbește despre viața de zi cu zi și despre tumultul Revoluției de la 1848. Înapoi în timp, trăim transformările epocii, renașterea politică și culturală care a rescris destinul Transilvaniei.
Dacă drumul te-a adus tocmai la Câmpia Turzii, în județul Cluj, descoperă un impunător conac în stil clasicist, ridicat undeva în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Clădirea face parte dintr-un ansamblu de 5 vechi castele poziționate pe aceeași axă geografică, aflate la mică distanță unul față de altul.
Acesta este Szentkereszty-Bethlen ‒ conacul care le-a văzut pe toate. Poate că astăzi zidurile nu-ți vor spune multe, dar sigur vei fi surprins să afli că istoria clădirii bifează principalele teme majore din viața celor care l-au locuit: iubirea dintre Ödön Bethlen și Margit Huszár, constituirea familiei lor, nașterea celor doi copii și apoi războiul și moartea, mai exact fuga familiei din calea luptelor dure din cel de-al Doilea Război Mondial și moartea doamnei. Conacul devine spital militar sovietic în anul 1945 iar apoi, forma în care a reușit să dăinuie în ultimele decenii a fost cea de unitate de învățământ.
Vizitează-l, admiră-l și dă voie imaginației tale să proiecteze imaginile trecutului, pe care numai Conacul Szentkereszty-Bethlen a reușit să le vadă preț de mai bine de două secole.
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro