Viața de altădată: Reședințele nobiliare maghiare din Transilvania.
Vizităm domeniile nobilimii maghiare, cu clădiri, grădini superbe, ferme și herghelii, locuri care șoptesc despre istoria uitată și amintirile zecilor de slujitori care au țesut-o.
În inima acestor curți nobiliare, timpul pare să stea în loc, iar ecosistemul lor bine structurat ne vorbește despre viața de zi cu zi și despre tumultul Revoluției de la 1848. Înapoi în timp, trăim transformările epocii, renașterea politică și culturală care a rescris destinul Transilvaniei.
Ai fi crezut că astăzi mai poți întâlni o clădire cu destinație militară, care să fi rezistat evenimentelor zbuciumate ale Revoluției Maghiare din 1848-1849?
Află că la marginea satului Aita Mare din județul Covasna, zidurile Cazarmei de husari au evitat parcă toate pericolele vremii, fiind printre puținele construcții rămase din acea perioadă. Conform inscripției de deasupra ușii principale de intrare, cazarma a fost clădită în anul 1826 din banii Trezoreriei Imperiului Austriac, pentru nevoile militare ale Regimentului grăniceresc de husari secui, cei care apărau granițele.
De atunci, a avut multiple destinații, iar trecerea timpului a lăsat urme vizibile pe zidurile sale. Asta nu ne împiedică să-i vedem valoarea și să intrăm în atmosfera evenimentelor care s-au perindat în jurul ei. E de ajuns o vizită, iar frânturi de istorie ți se vor desfășura în fața ochilor.
Continuarea pe Romania-Atractiva.ro