Peisajul culinar românesc: Rețeta sofisticată a unei experiențe delicioase!
În călătoria noastră culinară, degustăm România, cu ierburi sau mirodenii cu iz de Orient și tradiții balcanice, turcești sau maghiare. Suntem primiți în bucătăriile locale unde mâncărurile robuste au fiecare câte un secret și un povestitor gata să-l dezvăluie celor deschiși la vorbă.
De la ciobanii români, la măcelarii sași sau pescarii din Delta Dunării, fiecare rețetă este o ofrandă adusă acestor locuri străvechi. Fiecare anotimp ne invită la o sărbătoare prin mâncare bună, adevărată, cu sufletul pus în toți pașii facerii ei.
n comuna Margina, din județul Timiș, învățăm să fim mai mult călători și mai puțin turiști. Ne așezăm la masă cu gazdele de aici, și, cu fiecare îmbucătură, descoperim ce diversitate culturală se ascunde în fiecare fel de pe masa ce se întinde în fața noastră.
Șvabii, maghiarii, sârbii, rușii, bulgarii, rutenii și romii au lăsat pe aici influențe ce se simt în gustul bogat al ciorbelor condimentate cu tarhon, al zacuștii, al papricașului, al sarmalelor bătrânești, al plescaviței și al tuturor celorlalte bunătăți nelipsite de pe masa locuitorilor acestei zone.
Mâncărurile sunt grase, hrănitoare și gustoase, caracterizându-se prin sosuri cu rântaș, obținute din făină încinsă, stinsă cu supă de oase sau de zarzavat și îmbunătățită cu smântână. Sarmalele (sarmele) sunt diferite de cele făcute în celelalte zone ale țării, fiind preparate din carne tocată cu satârul și mari cât pumnul.
Tururile foarte bine organizate din zonă vă ajută să descoperiți, alături de mâncare, natura și cultura acestor locuri.
Porniți în tururile ghidate și poposiți pe traseu în jurul unor mese organizate în gospodăriile localnicilor. Veți afla nu doar despre produsele curate și gustoase pe care le gătesc, dar și despre firea generoasă a acestor oameni, care ”se îngrașă când vă văd mâncând”.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România