Peisajul culinar românesc: Rețeta sofisticată a unei experiențe delicioase!
În călătoria noastră culinară, degustăm România, cu ierburi sau mirodenii cu iz de Orient și tradiții balcanice, turcești sau maghiare. Suntem primiți în bucătăriile locale unde mâncărurile robuste au fiecare câte un secret și un povestitor gata să-l dezvăluie celor deschiși la vorbă.
De la ciobanii români, la măcelarii sași sau pescarii din Delta Dunării, fiecare rețetă este o ofrandă adusă acestor locuri străvechi. Fiecare anotimp ne invită la o sărbătoare prin mâncare bună, adevărată, cu sufletul pus în toți pașii facerii ei.
Pe potecile înalte ale Munților Șureanu, acolo unde cerul atinge crestele muntoase, se află un traseu tematic unic: Potecu Stânelor. Situată la peste 2.000 de metri altitudine și accesibilă prin Transalpina, cea mai înaltă șosea de munte din România, această potecă este o invitație către descoperirea tradițiilor culinare și pastorale ale zonei.
Înconjurată de peisaje ce te lasă fără răsuflare, Potecu Stânelor este un traseu de 25 de km, care străbate o zonă bogată, încărcată de istorie. Traseul, marcat cu punct galben și indicatoare de lemn, oferă o experiență a drumeției și a explorării cu adevărat aventuroasă. Recomandarea noastră este să împărțiți traseul în două zile, cu o oprire la una dintre cabanele sau pensiunile din zonă.
Munții Șureanu, parte a Carpaților Meridionali, sunt un paradis pentru pășunat. Aici, tradiția transhumanței definește cultura locală. Ciobanii urcă cu turmele lor pe pajiștile alpine, un obicei ancestral care începe în fiecare primăvară și se încheie toamna.
Potecu Stânelor te va conduce prin această tradiție a păstoritului, la 6 stâne tradiționale. Fiecare stână îți va oferi ocazia de a participa cu trupul și cu sufletul la activitățile uzuale: mulsul oilor, fabricarea brânzei sau cașului. Produsele naturale și preparatele culinare sunt, cu siguranță, comorile acestei experiențe: lactate de vacă și oaie, balmoș, „înturnat”, tocăniță de vițel sau oaie, toate preparate cu măiestrie de localnici.
În plus, aici vei gusta și produse specifice zonei, cum ar fi Cașul „Cami” de la Loman, brânza de burduf sau sloiul și păstrăvul în ulei sau în sos, specialități ale satului Mărtinie.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România