În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Călătorind în ținutul pitoresc al Hunedoarei, pe văile adânci tăiate în munți, vei întâlni case cu „ochii” verzi și socluri de piatră, precum statuile. Sunt casele pădurenilor din Lelese, construite din lemn și piatră, cu ferestre viu colorate și scări trainice. Omul care le locuiește este un om de munte, obișnuit să urce. Casa e luminoasă, căci ușa și ferestrele ei, precum și prispa deschisă, sunt îndreptate spre miazăzi.
Arhitecți erau localnicii care le ridicau după reguli strămoșești și le dădeau forma cea mai prietenoasă cu natura. Aveau curți generoase unde grădinăreau, țineau animalele și lemnele.
În interior te vor impresiona țesăturile realizate manual, icoanele, obiectele de artă populară. Toate au făcut din micile încăperi, în care trăiau și trei-patru generații la un loc, un univers blând.
Departe de oraș, în adâncul văilor umbroase dintre munți, satul și oamenii lui și-au putut păstra modul de viață arhaic. Aveau zeci de mori și țesătorii. Aici se practica țesutul „în bâte”, considerat începutul acestui meșteșug. Și astăzi se mai află în stare de funcționare o vâltoare în satul Runcu Mare.
Călătoria până la ei nu e lungă în spațiu, dar este departe în timp. Mergi până acolo și vei avea sentimentul că te-ai întors acasă.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România