În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Iată-ne în Biertan, una dintre primele comune atestate oficial în Ardeal și poate cea mai fermecătoare, inclusă în Patrimoniul mondial UNESCO alături de biserica fortificată din localitate, unica cetate din Transilvania cu trei rânduri de ziduri de apărare.
Imediat ce pășești în localitate, vei remarca modul în care satul și-a păstrat farmecul de demult: case vechi bine conservate, construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, porți înalte, fundații de piatră, cărămidă aparentă și acoperișuri înclinate învelite cu țiglă solzi. Vei observa că majoritatea sunt frumos decorate cu fațade în culori pastel și ornamente florale, desene geometrice sau motive viticole. Toate îți fură ochii, iar împreună compun un cadru autentic unic, ce valorifică tradiția în formele cele mai pure.
Plimbându-te pe străduțele înguste vei constata că întregul sat pare înghețat în timp, fiind exemplul perfect de arhitectură rurală pitorească, care te reconectează cu trecutul. Intră în mijlocul comunității și lasă-te fermecat de cultura și obiceiurile locale pe care le poți descoperi aici, căci întreaga dezvoltare de azi a comunei este centrată pe turism și reînvierea meșteșugurilor de altădată.
Experimentează autenticitatea Biertanului și fă un popas acolo unde se organizează târguri, demonstrații de preparare a produselor tradiționale, expozitii de artă și ateliere ale meșteșugarilor locali. Vei pleca mai împlinit spiritual, iar memoria călătoriei îți va rămâne impregnată în minte pentru mult timp.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România