În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
În Colțești, un sat învăluit în frumusețea naturii înconjurătoare, casele tradiționale reprezintă nu doar zidiri de piatră și lemn, ci adevărate cronici vii ale timpului și ale tradițiilor locale. Aici, pe ulițele satului, se desfășoară o poveste arhitecturală fascinantă, iar fiecare casă are ceva unic de povestit.
Casele sunt așezate armonios de-a lungul străzii, cu împrejmuiri adesea de lemn, iar unele porți par a fi povești încrustate în timp.
Casele au cuptoare cu urechi, povestesc despre meșteșugarii pricepuți, iar cele cu pereți din bârne de lemn sunt mărturii ale secolelor XVIII-XIX. Apoi, casele construite după 1870, cu pereți de piatră și fațade decorate în stil eclectic, cu acoperișuri în două ape și fronton teșit, sunt cele care domină peisajul arhitecturii tradiționale de astăzi.
Îndrăznește să-ți lași pașii să te poarte prin ulițele satului, iar privirea îți va fi captivată de case ce păstrează istoria vie. Vei remarca cu siguranță casa de la numărul 51, ce aparține unui meșteșugar. Aceasta are o pivniță generoasă care probabil că avea ieșire direct în stradă și care servea drept spațiu comercial.
Străbătând ulița vei descoperi o casă atipică, în formă de L, agoniseala unei familii înstărite de preoți reformați din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Volumetria ei impunătoare și proporțiile armonioase te teleportează într-o altă epocă.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România