În căutarea patrimoniului care nu se vrea uitat: Satele cu arhitectură tradițională!
Călătorim prin localități puțin cunoscute, a căror viață pulsează într-un ritm domol, unde descoperim bijuterii ale patrimoniului românesc. Din Maramureș și până în Munții Apuseni, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc până în zona săsească din Transilvania, fiecare sat are un suflet ce încă bate sub acoperișuri de șindrilă și pereți de lemn și chirpici. Porțile sculptate, obloanele de lemn pictat și restul detaliilor vorbesc și ele despre România autentică a comunităților tradiționale.
Ni se dezvăluie o Românie profundă, autentică, îndemnându-ne să redescoperim și să contribuim la valorificarea respectuoasă a acestui patrimoniu care se luptă să nu fie uitat.
Odată ajuns în Valea Viilor, județul Sibiu, lasă-te purtat pe străzile satului să descoperi „frumosul”, în toate formele lui.
Dacă ești explorator din fire, ia la pas împrejurimile sitului rural și observă tot ce are de oferit. Nu mulți sunt cei care mai știu cum era odinioară, care sunt vârstele satului și cum au trecut anii peste comunitatea de aici. E un privilegiu să stai de vorbă cu ei!
Pe străzile liniștite ale satului te întâmpină biserica, nucleul aşezărilor întemeiate de coloniştii saşi. Impunătoare ca o catedrală, înconjurată de ziduri de apărare, adăpostind adevărate comori religioase, biserica săsească fortificată din Valea Viilor și întregul sit rural au fost incluse în lista monumentelor UNESCO.
Un rol hotărâtor l-au avut și arhitectura cu specific local, patrimoniul, peisajul cultural, toate definite de convieţuirea, de sute de ani, între saşi, români şi maghiari.
Valea Viilor avea trei străzi principale, locuite de sași, și o stradă românească. Fiecare stradă a sașilor avea două vecinătăți, iar atunci când aveau nevoie, oamenii se ajutau întotdeauna între ei. Multe dintre gospodării sunt muzee vii unde se găsesc adevărate comori. Casele solide cu porţi masive se înlănţuiesc una după alta, dând impresia unui lung zid de cetate.
Puteți vizita gospodăria permanentă amenajată în vatra satului, precum și micul muzeu al culturii săsești aflat la intrarea în curtea bisericii. La plecare vei lua cu tine experiența vieții de altădată.
Continuare pe Romania-atractiva.ro
Sursa: Iubesc Transilvania România