Istoria catolicismului: pe urmele lui Ladislau, regele cavaler.
Pornind din Cetatea Oradea, ne întoarcem acum o mie de ani, în timpurile regelui Ladislau, un simbol al creștinismului și cavalerismului. În bisericile vechi, la început catolice, acum unitariene sau reformate, zidurile ascund bucăți de legendă pictate sub zugrăveli: fresce de bătălie sau epifanii ale monarhului canonizat, acoperite auster de reformă.
Pe urmele regelui cavaler înțelegem un capitol legendar al istoriei maghiare, de la idealurile cavalerești din Europa catolică a începutului de mileniu până la transformarea adusă de protestantism acum cinci sute de ani.
Dacă străbați Transilvania pe drumul pietrei și al vinului, nu poți rata Cricăul și Biserica Reformată e aici. Ansamblul de la Cricău este compus din clădirea bisericii și o incintă fortificată. Biserica este una din cele mai vechi biserici construite de sașii transilvăneni. Lăcașul de cult, inițial romano-catolic, a servit de-a lungul timpului drept biserică evanghelică-lutherană și reformată-calvină pentru comunitatea sașilor din Cricău iar azi aparține comunității maghiare reformate.
Povestea locului
Primele grupuri de coloniști stabiliți în Transilvania au venit din zona Rinului și Moselei, din Flandra și din nordul Franței. Coloniștii din Cricău, Ighiu și Romoș sunt menționați ca saxones în anul 1206.
Biserica ridicată la Cricău de sași datează din secolul al XIII-lea. În jurul bisericii a fost construit un zid de piatră cu rol de apărare abia în secolul al XVI-lea.
Biserica a fost restaurată în perioada 1966 – 1967 moment în care s-a luat decizia pavării podelei sanctuarului bisericii cu bucăți de cărămidă adusă de la Cetatea Apoulon de la Piatra Craivii, cărămizi ce poartă în mod vizibil pecetea legiunii romane: Legiunea XIII Gemina Apulum.
În jurul bisericii, pentru apărare s-a construit în sec. XV-XVI o fortificație cu patru bastioane. Zidul fortificației vizibil azi, are 1-3 m înălțime și două urme ale unor bastioane. În partea de vest s-a alipit în secolul al XVIII-lea Conacul Csáky, mai târziu numit conacul Bürger
Continuare pe Romania-atractiva.ro