Istoria catolicismului: pe urmele lui Ladislau, regele cavaler.
Pornind din Cetatea Oradea, ne întoarcem acum o mie de ani, în timpurile regelui Ladislau, un simbol al creștinismului și cavalerismului. În bisericile vechi, la început catolice, acum unitariene sau reformate, zidurile ascund bucăți de legendă pictate sub zugrăveli: fresce de bătălie sau epifanii ale monarhului canonizat, acoperite auster de reformă.
Pe urmele regelui cavaler înțelegem un capitol legendar al istoriei maghiare, de la idealurile cavalerești din Europa catolică a începutului de mileniu până la transformarea adusă de protestantism acum cinci sute de ani.
Construită în jurul anului 1236 și înconjurată de ziduri fortificate, biserica poartă urmele fiecărei reconstrucții prin care a trecut: întâlnești aici influențe romane, gotice, renascentiste și baroce târzii, câte o bucățică din fiecare epocă.
În interiorul său, vei descoperi o comoară ascunsă: frânturile frescelor medievale aduse la lumină începând cu anul 2016. O particularitate este modul neobișnuit în care sunt pictate scenele din viața lui Iisus – în ordine cronologică inversă, aspect ce rămâne un mister.
Sus în cor vei observa fragmente ale unei serii de fresce din ciclul legendelor Sfântului Ladislau: Binecuvântarea, Părăsirea Oradei, Desfășurarea oștii, Lupta cu cumanii. Legenda spune că Sfântul Ladislau nu și-a dorit niciodată să fie încoronat dar a acceptat dorința maghiarilor de a-i conduce. A refuzat mereu să poarte coroana de aur, pământească, aspirând la o coroană cerească, semn al credinței și lucrării sale creștine.
Bucură-te de întâlnirea cu trecutul și energia spirituală a acestei bisericii, iar la finalul vizitei pășește în micul muzeu din apropiere, ce îi este dedicat generalului Czetz János – un personaj marcant al revoluției maghiare din 1848, care a pus ulterior bazele Facultății de Inginerie Militară din Argentina.
Continuare pe Romania-atractiva.ro