Istoria catolicismului: pe urmele lui Ladislau, regele cavaler.
Pornind din Cetatea Oradea, ne întoarcem acum o mie de ani, în timpurile regelui Ladislau, un simbol al creștinismului și cavalerismului. În bisericile vechi, la început catolice, acum unitariene sau reformate, zidurile ascund bucăți de legendă pictate sub zugrăveli: fresce de bătălie sau epifanii ale monarhului canonizat, acoperite auster de reformă.
Pe urmele regelui cavaler înțelegem un capitol legendar al istoriei maghiare, de la idealurile cavalerești din Europa catolică a începutului de mileniu până la transformarea adusă de protestantism acum cinci sute de ani.
Dacă ați fi putut vizita Atlantida înainte de a dispărea, n-ați fi făcut-o? La o altă scară, dar ceva la fel de grav și iremediabil se întâmplă la Hodod, cu Biserica Reformată: se va prăbuși.
Foarte veche, parohia romano-catolică de aici este menționată în documente încă din anii 1333 și 1335. Biserica a fost ridicată în cinstea Sfântului rege Ladislau, în stil gotic.
Încă de la intrare, o fisură adâncă străbate zidul de deasupra ușii. În interior, răcoarea și tăcerea ascund nebănuite comori. Poate cea mai însemnată piesă este amvonul, având scara cu baluștri din piatră, ce amintește de forma cristelnițelor medievale. Panourile sunt decorate cu rozete și vrejuri renascentiste târzii, stilizate, precum și cu blazoanele familiei Wesselényi.
Aflăm că localitatea a trecut la credința reformată relativ devreme, primul ei predicator cunoscut fiind din anul 1557. Studiase la Wittenberg. Legăturile acestui domeniu cu marea aristrocrație și cultura medievală a Europei l-a ajutat să fie nu doar un bastion de apărare, dar și un centru al civilizației înaintate. Vizitează castelele Wesselényi și Dégenfeld din sat și te vei convinge.
Din păcate, povestea bisericii reformate se apropie de final. Specialiștii avertizează că fenomene amenințătoare, mișcări ale terenului de sub biserică apărute inclusiv după consolidare, fac practic imposibilă o intervenție eficientă de oprire a degradării. Ca urmare, spun ei, nu se întrevede șansa de a mai salva și utiliza biserica în viitor. De aceea, te invit să o vezi acum.
Continuare pe Romania-atractiva.ro