Istoria catolicismului: pe urmele lui Ladislau, regele cavaler.
Pornind din Cetatea Oradea, ne întoarcem acum o mie de ani, în timpurile regelui Ladislau, un simbol al creștinismului și cavalerismului. În bisericile vechi, la început catolice, acum unitariene sau reformate, zidurile ascund bucăți de legendă pictate sub zugrăveli: fresce de bătălie sau epifanii ale monarhului canonizat, acoperite auster de reformă.
Pe urmele regelui cavaler înțelegem un capitol legendar al istoriei maghiare, de la idealurile cavalerești din Europa catolică a începutului de mileniu până la transformarea adusă de protestantism acum cinci sute de ani.
Aflat în chiar inima țării, satul Pădureni pare un loc fermecat. Aici, frumusețea naturii i-a unit dintotdeauna pe oamenii locului și pe cei veniți din alte părți.
Privește cum se întind dealurile verzi, câmpurile mănoase, apele lacului din apropiere. Ești în curtea bisericii reformate din Pădureni, ridicată din piatră în secolul XIII. Refăcută de câteva ori, biserica poartă urmele trecerii acestei vechi comunități prin lunga istorie a credinței. Fiecare etapă i-a adus schimbări, fiecare secol a modificat-o până la forma actuală care se păstrează din anul 1887, când au fost realizate lucrări de reconstruire.
Deși pereții interiori ai bisericii fuseseră decorați cu tema legendei sfântului Ladislau, după perioada Reformei, frescele au fost acoperite și amintirea lor s-a pierdut în negura timpului.
Astăzi știm că-i ilustrau pe Sfântul Ladislau și pe Sfântul Ștefan al Ungariei (977-1038) pentru că au fost copiate în acuarelă și creion de József Huszka, în anul 1891. Bazându-se pe aceste desene, câteva imagini au fost recuperate de sub var. Astfel, la nivelul galeriei orgii există un fragment din scena Ieșirii din cetate a Sfântului Ladislau și o reprezentare a Sfântului Mihail.
După ce v-ați îmbogățit cu informații valoroase despre trecutul acestui loc mirific, vă invităm să explorați munții de lângă Pădureni, care vă oferă 17 trasee de drumeții, să faceți o baie în fântâna cu apă curativă sau să vizitați refugiul contemporan din pământ bătătorit de la hotarul satului. Nu veți regreta! â
Continuare pe Romania-atractiva.ro