Fundaţia Federală de Mediu din Germania a aprobat finanţarea Proiectului NaviNatur „Descoperă şi prezintă durabilitatea de o manieră transnaţională şi prin noi modalităţi: Educaţie pentru o dezvoltare durabilă (ESD) prin rute educaţionale GPS create în cadrul unui program de schimb de elevi între şcoli din România şi Germania”, un proiect care pune accent pe ideea-cheie a educaţiei pentru dezvoltare durabilă cu raportare la situaţia specială dată de şcolile model participante la proiect, care vor deveni repere pentru predarea metodologică în România şi Germania.
Proiectul este o oportunitate pentru şcoli şi elevi de a învăţa împreună, unii de la ceilalţi. Acest proiect nu înseamnă doar schimburi între şcoli, ci este o modalitate de dezvoltare a unor concepte pedagogice prin abordarea Educaţiei pentru Dezvoltare Durabilă. Schimburile de elevi între Sighişoara şi Mölln se derulează după următorul calendar: în perioada 4-11 mai a.c. vor veni la Sighişoara 16 elevi de la Marion-Dönhoff-Gymnasium Mölln, iar în perioada 9-23 septembrie a.c. 16 elevi ai Liceului „Joseph Haltrich” vor merge în Germania.
Acum pentru viitor
La finalul proiectului materialele rezultate vor fi incluse într-un manual conceput pentru iniţierea şi implementarea unor viitoare parteneriate între şcoli Est şi Vest Europene cu accent pe dezvoltarea durabilă. La acest proiect, care a început la 1 ianuarie 2011 şi se va finaliza în 2013, participă Liceul „Joseph Haltrich” Sighişoara, care are ca partener Marion-Dönhoff-Gymnasium Mölln, respectiv Şcoala Gimnazială din Sf. Gheorghe, judeţul Tulcea, şi Haupt- und Realschule Salzhausen/IGS Lueneburg.
Conform programului activităţilor prevăzute în cadrul proiectului, în perioada 10-17 martie a.c. a avut loc primul seminar de instruire pe tema educaţiei durabile, acesta constând în două module: unul la Sighişoara, în 12-13 martie, iar cel de-al doilea la Tulcea, în perioada 15-16 martie a.c.
Facilități
Proiectul NaviNatur se implementează pe o perioadă de 2 ani, pe parcursul cărora se vor organiza vizite reciproce ale elevilor din şcolile partenere din România şi Germania, şi se vor crea tururi educaţionale comune. Se vor compara habitatele naturale şi speciile întâlnite în Rezervaţiile Biosferei din România şi Germania. Şi această colaborare va fi facilitată de similarităţile existente între Rezervaţiile Biosferei implicate în proiect.
Cu ajutorul metodei „rute educaţionale GPS” copiii îşi pot prezenta mediul din zonele în care trăiesc, precum şi cultura şi tradiţiile locale. Metoda a fost dezvoltată de Centrul pentru Educaţie de Mediu Schubz începând cu anul 2007. Prin intermediul portalului www.navinatur.de elevii pot încărca rutele create şi pot face schimb de informaţii şi idei. Pentru a crea aceste tururi elevii trebuie să meargă pe traseul ales, experimentând astfel natura, dar să se şi documenteze despre diversele elemente întâlnite.
Proiectul NaviNatur este coordonat de Centrul pentru Educaţie de Mediu (SCHUBZ) din Luneburg, Germania, este finanţat de Deutsche Bundesstiftung Umwelt DBU şi implică activităţi în parteneriat cu Universitatea Leuphana Luneburg, Universitatea Bucureşti, Autoritatea Rezervaţiei Biosferei Saxoniei de Jos „Luncile Văii Fluviului Elba” şi Rezervaţia Biosferei Schaalsee. Proiectul se desfăşoară sub patronajul Ministerului Educaţiei şi Culturii din Saxonia de Jos prin Dr. Bernd Althusmann. Şcolile din Germania implicate în proiect sunt: Haupt-und Realschule Salzhausen, Integrierte Gesamtschule Lueneburg, Marion-Doenhoff-Gymnasium Moeln.
Istrate Manu