Viori, viole şi violoncel – realizate de meșteri din țară, dar și din Ungaria şi Italia – au fost examinate minuțios în Orașul Viorilor.
Primului concurs internaţional de lutierie, găzduit vreodată de România, s-a desfășurat zilele trecute la Reghin. Competiția a fost organizată de Asociaţia Artiştilor Lutieri din România, reactivată în urmă cu 4 ani şi condusă acum de deputatul Vasile Gliga. Cei 20 de membri ai asociaţiei au pus la cale evenimentul cu scopul declarat de a proteja renumele Reghinului ca ,,oraș al viorilor” și de a transforma orașul într-un centru internațional al construcției instrumentelor muzicale.
Instrumente valoroase, juriu exigent
18 instrumente: viori, viole şi violoncel realizate de meșteri din țară, dar și din Ungaria şi Italia au fost examinate minuțios de un juriu format din lutieri şi muzicieni din România, Franţa, Ungaria şi Belgia. Președintele juriului, inginerul Nicolae Bâzgan a precizat că evaluarea instrumentelor înscrise în concurs a avut în vedere atât calitățile artistice și de construcție, cât și cele acustice.
Două premii la Reghin
În final, doi lutieri din Reghin, respectiv Alin Cotta și Aurelian Mare au acumulat punctajul maxim la secțiunile violoncel și violă clasându-se pe locul întâi. Secţiunea vioară a fost câștigată de Kónya Lajos din Ungaria. Instrumentele lor au fost evaluate ca fiind unele de excepție și au fost punctate corespunzător de ambele grupe ale juriului.
Nici premiile competiţiei nu au fost de neglijat: o mie de euro pentru locul I, 500 de euro locul al doilea şi 250 de euro pentru ocupanţii locului trei. Concurenţii care nu au reușit să ocupe un loc pe podium s-au mulțumit cu o diplomă de participare și cu experiența pe care au trăit-o în compania altor oameni interesați de același domeniu de activitate.
După festivitatea de premiere instrumentele câștigătoare au trecut pentru o oră în mâna unor instrumentiști de la Filarmonică. Aceștia au susținut în fața unui public numeros, pe scena Casei de Cultură ,,Eugen Nicoară”, un recital care a impresionat pe toată lumea.
Emeșe Ardelean