În decembrie 2023 s-a încheiat perioada în care Consiliul Județean Mureș a fos t monitorizat, de către finanțator, pentru implementarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Mureş”. Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Mediu, având ca autoritate de implementare Ministerul Mediului a debutat în anul 2009. Valoarea totală a acestuia a fost de 231.986.917 de lei din care 198.992.732 lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă și 32.994.185 lei cofinanțarea Consiliului Județean Mureș.
Conform contractului, reprezentanții finanțatorului vor trebui să întocmească un raport final privind încheierea monitorizării. Practic, odată cu acest document se va încheia relația contractuală dintre CJ Mureș și Ministerul Mediului pentru finanțarea acestui proiect. Prin acest proiect a fost realizat depozitul zonal și instalația de tratare mecano-biologică de la Sânpaul, realizarea unei staţii de transfer, a unei staţii de sortare şi a unei staţii de compostare pentru zona Tîrgu Mureş, închiderea depozitelor neconforme: Tîrgu Mureş, Reghin, Iernut, Luduş şi Sovata, Achiziţia de echipamente de colectare separată pentru deşeurile reciclabile, pubele, containere, unităţi compostare, mijloace de transport, campanii de informare, etc.
Pe parcursul derulării proiectului nu toți indicatorii au fost respectați întocmai. Este vorba, mai ales despre cantitatea de deșeuri colectată în județul Mureș care, în primii cinci ani, cel puțin, a fost cu mult sub cea evaluată la începutul contractului Astfel că, nu o dată, consilierii județeni au fost de acord ca la depozitul de la Sânpaul să fie aduse deșeuri și din alte județe cum ar fi Cluj, Alba sau Maramureș. De asemenea nu a fost realizat gradul de colectare selectivă. Pe de altă parte, județul Mureș a reușit să realizeze obiectivele de investiții din acest sistem relativ repede, fiind, la un moment dat, unul dintre județele avanasate în acest domeniu.
Conform informațiilor noastre în alte județe unde această perioadă de monitorizare s-a încheiat realizarea raportului final de către finanțator a durat chiar și mai mult de un an.
Proprietarul acestei infrastructuri este Consiliul Județean Mureș Iar activitatea acestor obiective este delegată prin ADI Ecolect, asociație din care care fac parte cele 102 primării din județ și Consiliul Județean.
În ceea ce privește colectarea deșeurilor în Zona 2, din care face parte și Municipiul Târgu Mureș, încă se așteaptă finalizarea licitației pentru operatorul care va gestiona acest serviciu timp de 8 ani. Deocamdată acest serviciu este asigurat de un operator care a câștigat în urma unei proceduri de negociere directă, până la finalizarea licitației. Curățenia stradală nu intră în atribuțiile ADI Ecolect și nu are de-a face cu acest sistem. Curățenia stradală este asigurată de fiecare primărie în parte. D.B.