Legea 544 ne dă dreptul de a primi informaţii de interes public. Această lege, azi, ar trebui folosită doar cu scopul „de a lămuri” pentru că, nu-i aşa, totul ar trebui să fie transparent în sistemul public. Primăria Târgu Mureş, pentru că nu e transparentă deloc, este asaltată de tot felul de solicitări pe baza acestei legi. Se şi plâng că le ocupă foarte mult timp pentru a răspunde acestor solicitări (eu cred că le ia şi mai mult timp pentru a „gândi” răspunsul ). Ca o mică sugestie, atunci când nu mai puteţi cu „ şefu‘, la asta cum să răspundem”, şi ca să scăpaţi de povară, v-ar fi mult mai uşor să transparentizaţi tot „aruncând” toate informaţiile pe site. Din câte am văzut, aveţi şi o hotărâre de Consiliu în acest sens.
Ce se întâmplă în realitate şi, de fapt, unde mă/ne doare.
Sunt o serie de solicitări la care nimeni nu catadicseşte să răspundă. Poate nu are chef sau poate a zis şefu‘: „dă-i în sula mea”. Omul căruia nu i se răspunde, se adresează frumuşel instanţei şi, cum e firesc, câştigă procesul. Judecătorul, pentru că cetăţeanul a fost lezat în drepturi, stabileşte şi o sumă pe care Primăria este obligată s-o plătească. Suma ajunge la 3-4.000 de lei/proces. Na, amu începe să mă doară! Că nu plăteşte domn’ funcţionar, ci instituţia, adică noi. Pe aceste sume, titlul executoriu se obţine uşor, şi banii se încasează repede. V-am dat nişte idei, nu?
Am avut o discuţie cu directorul Curţii de Conturi în acest sens. Domnul mi-a explicat frumos, pe lege, că ei pot constata această „neregulă”, sunt convins că o vor şi face. Dar raportul lor este înmânat ordonatorului principal de credite, care nu e nimeni altcineva decât primarul. Şi el trebuie să analizeze şi să ia măsuri, inclusiv să aducă la cunoştinţa CL.
Formularea „lemnoasă” sună aşa: măsurile de recuperare a pagubelor intră în sarcina ordonatorului principal de credite. „Na eszt bazd meg!”
Nu vă ameţesc cu procedura, dar în timp, pentru că raportul Curţii de Conturi de obicei ajunge în instanţă, sunt şanse mari ca aceşti bani să vă fie imputaţi, domnilor funcţionari. Peste 5-7 ani, dar ceasul ticăie.
Aşa că, atenţie mare cui şi cum le faceţi pe plac!
Marius Libeg