Colonelul Sabin Motora, al cărui nume îl poartă Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș din 2005, este prezent în prima cameră de expoziție a Muzeului Holocaustului din Odessa.
La intrarea în Muzeu o inscripție avertizează vizitatorii să nu intre, dacă au probleme cu inima!
Potrivit Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, Sabin Motora (1892, Apuseni – 1970, Târgu Mureș), ”ofițer de carieră în jandarmeria română, a fost comandantul lagărelor Grosulovo și Vapniarka. Motora a luat măsuri de evacuare a prizonierilor din Vapniarka la Grosulovo, mai aproape de granița română, contrar ordinului primit, de a-i transfera spre est, pentru a fi predați germanilor. Motora a făcut tot ce a putut ca să salveze viețile evreilor, în ciuda faptului că astfel își risca propria carieră militară și viața”.
Expoziția prezintă Holocaustul începând cu “Noaptea de cristal” din Germania, dominația nazistă în Europa, ajungând apoi la masacrele și lagărele de pe teritoriul actual al Ucrainei. Cel mai cunoscut este cel de la Babi Yar, unde au fost omorâți peste 33.000 de evrei de forțele germane, în campania împotriva Uniunii Sovietice din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, la sfârșitul lunii septembrie 1941.
Se regăsesc însă aici și episoadele dramatice din preajma cuceririi orașului Odessa și lagărele din Transnistria unde au fost deportați evrei și romi din România – Golta, Berezovca, Oceacov, Mogilev, Ananiev, Tulcin sau Bogdanovca. O altă secțiune este dedicată memoriei, cuprinzând fotografii ale victimelor – de la copii mici la bătrâni, fragmente din viața unor oameni la fel ca oricare dintre noi – și obiecte care le-au aparținut, aduse din lagăr.
Potrivit informațiilor prezentate la muzeu, în Ucraina, la începutul războiului, trăiau în jur de 2,5 milioane de evrei. Aici au fost omorâți în jur de 1,6 milioane – cei mai mulți din teritoriile aflate la acel moment în Uniunea Sovietică, ocupate în 1941 de Germania nazistă și aliații săi, care și-au împărțit sferele de administrare.
În muzeul de la Odessa sunt expuse documente și despre alte personalități din România, declarate “Drepți între popoare“ pentru ajutorul dat celor aflați în situații realmente disperate, între care Regina Elena a României, Viorica Agarici, Raoul Șorban sau Traian Popovici.
Ela Giurgea
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.