La acest moment, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș au primit solicitări pentru autorizarea a doar 2 puncte din județ, la Târgu Mureș și Sighișoara, unde să se sacrifice mieii.
Directorul adjunct al DSVSA Mureș, Lucian Goga, a precizat luni, într-o ședință cu primarii și secretarii primăriilor din județ, că, printr-un ordin de prefect emis în iulie 2018 a fost interzisă în județ funcționarea târgurilor de animale vii, pentru prevenirea apariției pestei porcine africane. Din această cauză, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, mai exact între 15-28 aprilie, la solicitarea scrisă a primarilor, se pot autoriza temporar de către DSVSA Mureș spații provizorii pentru sacrificarea mieilor, amenajate corespunzător în condițiile legii. Sacrificarea animalelor ar urma să fie efectuată între orele 7 și 17, sub supravegherea unui medic veterinar oficial. Până acum, au solicitat și vor primi autorizarea două spații de sacrificare, în Piața Cuza Vodă din Târgu Mureș și în Piața Agroalimentară din Sighișoara.
„Ce facem cu mieii în această perioadă, înainte de Paște? Din nefericire, doar 2 primării din județul Mureș au amenajate condiții sanitare-veterinare minime, care permit autorizarea temporară a centrelor unde se vor sacrifica mieii în această perioadă, este vorba despre municipiul Târgu Mureș – Piața Cuza Vodă, și municipiul Sighișoara – în piața agroalimentară. În urma solicitării dânșilor și, sigur, în urma îndeplinirii condițiilor sanitare-veterinare minime, cele 2 puncte vor fi autorizate temporar și acolo vom avea cu siguranță personal sanitar-veterinar calificat”, a spus Goga.
Potrivit acestuia, din exploatații vor pleca doar animale sănătoase, identificate în condițiile legii și cu document sanitar-veterinar de mișcare eliberat de medicul veterinar de la locul de plecare.
„Aceste puncte nu sunt piețe pentru vânzarea mieilor vii, acei miei care vor ajunge acolo vor fi destinați doar sacrificării în acele puncte autorizate sanitar-veterinar. Adică nu merge omul, își cumpără mielul și îl sacrifică tot în fața blocului, va fi sacrificat în cele 2 puncte, de către personal calificat și verificat de către personal sanitar-veterinar”, a subliniat el.
Potrivit directorului adjunct al DSVSA Mureș, având în vedere că în perioada sărbătorilor pascale consumul de produse de origine animală și non-animală crește, vor fi intensificate controalele la cei care produc, depozitează, comercializează, transportă sau desfac prin vânzare directă aceste produse.