Consiliul Director Național al Sindicatului SCOR, care reprezintă salariații din primăriile de comune și orașe, a luat decizia să meargă până la capăt cu greva generală, punctul culminant fiind 5 februarie, ziua în care activitatea din instituții va fi paralizată, în condițiile în care toți cei din sindicate își vor opri activitatea. Demersul a fost semnat de 11.101 angajați din primării, care fac parte din sindicat, până duminică noapte (dintr-un număr total de 17.784 de membri), fiind vorba de salariați din toate județele țării. Prin urmare, în cazul în care Guvernul nu oprește demersul sindical, 5 februarie va zi de grevă generală în primării, ceea ce automat va duce la o activitate instituțională mult diminuată, în unele cazuri chiar blocată.
Principala revendicare este aplicarea integrală a Legii salarizării unitare. Reprezentanții angajaților de la nivelul comunelor au precizat în documentul privind declanșarea grevei că drepturile lor salariale sunt diminuate cu circa 26%, adică diferența între ceea ce era prevăzut în Legea salarizării unitare și actele Guvernului prin care e amânată aplicarea acesteia. De asemenea, sindicaliștii arată că salariile angajaților din primării sunt „înghețate“ la nivelul anului 2021, plus 5%, acest ultim procent fiind cel acordat tuturor angajaților de la stat prin ordonanța-trenuleț, celelalte categorii bugetare având salariile la nivelul anului 2022 (conform Legii salarizării).
Potrivit planului Sindicatului SCOR, joi are loc notificarea Asociației Comunelor din România privind primăriile unde va fi greva, iar în aceeași zi are loc și notificarea Guvernului, zi în care reprezentanții vor să discute și cu premierul Ciolacu. Între 26 ianuarie și 2 februarie sunt zilele de negocieri, în două dintre zile, 30 și 31 ianuarie, fiind grevele de avertisment, cu oprirea lucrului timp de 2 ore. Nu în ultimul rând, pe 5 februarie e declanșarea grevei generale.