Organizația Salvați Copiii România continuă dotarea secției de neonatologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, cu un ecograf pediatric în valoare de 20.000 de euro, necesar unui diagnostic rapid și calitativ (donația s-a făcut ieri, 19 octombrie).
În județul Mureș, rata mortalității infantile, de 9 la mia de copii născuți vii, în 2016, se menține sensibil mai ridicată față de media națională (7,3 la mie). În perioada 2013 – 2016, Salvați Copiii a inclus dotarea spitalului din Târgu Mureș în prioritățile programului de reducere a mortalității infantile, donând astfel echipemente medicale în valoare de 33.000 de euro; totodată, a fost dotat și Centrul Regional de Terapie Intensivă Nou-Născuți Târgu Mureș, în 2015, cu un incubator de transport, în valoare de 10.000 de euro.
Dr. Laura Mihaela Suciu, șef secție neonatologie Spitalul Clinic Județean Mureș, a vorbit despre importanța pe care o are aparatura medicală performantă pentru un act medical cât mai acurat: ”Aparatura medicală de calitate îl ajută pe medic să intervină rapid și eficient, ceea ce este vital în cazul copiilor născuți prematur, pentru care fiecare minut pierdut se poate transforma într-o tragedie. Dotarea pe care a făcut-o Salvați Copiii este cu atât mai importantă cu cât a ținut cont de nevoile specifice ale spitalului”.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre importanța unui program național coerent, asumat de guvernanți, care să corecteze cauzele mortalității infantile: ”Combaterea mortalității infantile este un proiect pe care Salvați Copiii și l-a asumat pe termen lung, prin dotarea maternităților, dar și prin acțiuni de persuadare a decidenților politici, astfel încât aceștia să și-l asume pe agenda priorităților guvernamentale. În continuare, sunt maternități în România în care prematurii nu au nicio șansă la viață, pentru că acolo nu există un incubator care să îi ajute pe acești copii atât de vulnerabili să câștige lupta pentru viață”.
Donația esse parte a amplului program pe care Organizația Salvați Copiii România îl derulează în beneficiul maternităților, din anul 2012. Numai în 2017, Salvați Copiii a dotat 38 de maternități din 32 de localități, cu echipamente medicale în valoare totală de 700.000 de euro. În cei șase ani de când organizația a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuți prematur, prin dotarea maternităților, trei milioane de euro au fost investite pentru achiziționarea de aparatură medicală indispensabilă.
Amalia Năstase, Ambasador Salvați Copiii România, a amintit reușitele programului de combatere a mortalității infantile: ”M-am alăturat cauzei Salvați Copiii de la bun început și am văzut cât de important este ca o maternitate să fie dotată corespunzător. Rata mortalității infantile a ajuns la 7,3 la mie, în 2016, față de 10,1 la mia de nou-născuți vii, cât era în 2010. Asta înseamnă mii de copii care își serbează acum ziua de naștere, pentru că au câștigat lupta. Dorim să continuăm dotarea maternităților, iar companiile ne pot ajuta, prin simpla redirecționare a 20% din impozitul pe profit.”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.