Preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Cristian Ştefănescu, a anunţat, vineri, în cadrul Dracula Dog Show care se desfăşoară la Târgu Mureş, că Federaţia Chinologică Internaţională ar putea anunţa săptămâna viitoare omologarea provizorie a rasei Ciobănesc Românesc Corb, după ce comisia de standarde şi cea ştiinţifică au emis un raport favorabil în acest sens.
„În ceea ce priveşte rasa Ciobănesc Românesc Corb, este o rasă ancestrală cu nucleu în Carpaţii Meridionali, în special zona Râşnov, Predeal, Rucăr şi Bran, rasă pe care noi acum 15 ani am omologat-o prima dată la nivel naţional şi am început să investigăm, să măsurăm exemplarele care se aflau în special la stâne (…). În septembrie are loc şedinţa comitetului general al Federaţiei Internaţionale. Din câte am fost informat, raportul final al comisiei de standarde şi comisiei ştiinţifice este favorabil pentru această rasă şi cred că vom avea o veste frumoasă săptămâna viitoare, în care federaţia să ne anunţe că a fost omologat provizoriu Ciobănescul Românesc Corb. El va putea să primească propuneri de titluri în expoziţiile internaţionale din toată lumea şi, mai mult de atât, va putea participa la concursurile din ringul special, Ringul de Onoare”, a declarat presei preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, Cristian Ştefănescu.
Foto: (c) Dorina Matis/AGERPRES
Ciobănescul Românesc Corb, a arătat preşedintele Asociaţiei Chinologice Române, este un câine prin excelenţă utilitar, iar pentru omologarea rasei s-a muncit timp de 15 ani.
„Anul acesta am finalizat dosarul de omologare provizorie la Federaţia Internaţională. Am invitat la Timişoara, în mai, anul acesta, cele două comisii ale Federaţiei Internaţionale, respectiv comisia de standarde şi comisia ştiinţifică. Noi am avut un număr de 70 de câini prezenţi la această vizionare (…). Comisia de standarde ştiinţifice ne-a cerut, în afară de standarde şi de alte probe legate de caracter sau de temperamentul acestei rase, ne-au cerut examene de displazie coxofemurală, ne-au cerut examene de teste ADN, de filiaţie şi, bineînţeles, ne-au cerut nişte teste privind comportamentul acestor câini faţă de om. Noi am îndeplinit aceste solicitări. Trebuie să spun că au costat foarte mult aceste lucruri, pentru că la cel puţin 50 de câini a trebuit să facem teste de displazie, bani pe care i-a suportat în întregime Asociaţia Chinologică Română”, a spus Ştefănescu.
Pentru Asociaţia Chinologică Română, a arătat acesta, omologarea raselor naţionale este „un reper naţional de o importanţă covârşitoare”, întrucât urmăreşte salvarea raselor româneşti, astfel încât acestea să nu se piardă şi să intre în patrimoniul mondial al animalelor domestice.
„Trebuie să vă spun că noi am finalizat omologarea provizorie pentru primele două rase naţionale, în anul 2005, respectiv Ciobănesc Românesc Carpatin şi Ciobănescul Românesc Mioritic, iar în 2009 a fost Ciobănescul Românesc de Bucovina. În 2015, la Milano au fost recunoscute definitiv Mioriticul şi Carpatinul şi, în 2019, la Shanghai, a fost recunoscut definitiv Ciobănescul românesc de Bucovina. După recunoaşterea provizorie, trebuie să treacă o perioadă de 10 ani după care noi putem să ne adresăm din nou Federaţie pentru omologarea definitivă alte dosare, vedem ce s-a întâmplat în această perioadă de 10 ani, mai facem nişte teste ş.a.m.d. (…) La grupa pentru care noi am cerut încadrarea pentru Ciobănescul Românesc Corb, respectiv grupa a II-a, am convingerea şi simt că săptămâna viitoare vom avea această veste frumoasă pentru România, pentru pasionaţii de câini din România şi, de ce nu, pentru animalele domestice selecţionate în această ţară”, a conchis Cristian Ştefănescu.
Ciprian Asavei creşte câini din rasa Ciobănesc Românesc Corb de 14 ani, având în canisă nu mai puţin de zece exemplare.
„Deţin Canisa de Ţara Bârsei şi cresc această rasă de 14 ani şi primul corp, să zic aşa, îl am din Canisa de Predeal şi am descoperit în timp spectaculozitatea acestei rase. Avându-l în curte, la un an, un an jumate, am auzit de expoziţiile astea chinologice şi am început să apar şi eu (…) Şi de la un exemplar, astăzi am ajuns să am în canisă 10 exemplare, dintre care trei campioni europeni şi patru campioni mondiali. El este Haiduc de Ţara Bârsei, între campioni se numărăr şi Frăguţă de Ţara Bârsei, Belle de Ţara Bârsei, aceştia sunt şi campioni europeni şi mondiali, şi Corb de Ţara Bârsei, el este proaspăt campion mondial de anul ăsta de la Zagreb (…) Omologarea provizorie internaţională va fi o mare bucurie, deoarece momentan Ciobănescul Românesc Corb în cadrul competiţiilor internaţionale poate participa doar la ring, nu poate participa la programul Best in Show, doar la competiţiile naţionale poate intra la Best in Show sau la grupă. Nici titlul CACIB nu îl poate primi momentan”, a afirmat Ciprian Asavei.
Omologarea internaţională provizorie, consideră crescătorul, va fi un plus pentru Ciobănescul Românesc Corb, iar această rasă va câştiga foarte mult în popularitate.
„Sunt câini destinaţi pazei. Au un temperament foarte echilibrat, mă refer la acei câini care provin dintr-o selecţie bună. Sunt ideali la curte, la paza turmelor sunt foarte buni. Sunt nişte membri de familie foarte buni, echilibraţi. Acest câine este exact ca un diamant, ca să-i dai valoare trebuie să ştii cum să-l şlefuieşti, cu cât îl şlefuieşti mai bine, cu atât îl scoţi mai mult în valoare”, a arătat Ciprian Asavei.
Arbitrul chinologic internaţiona, Călin Mitra, din Oradea, a arătat că Ciobănescul Românesc Corb este un câine ancestral, un câine masiv cu o dentiţie deosebit de puternică, mult mai puternică decât a majorităţii câinilor, cu osatură puternică şi cu un aspect rustic, fiind un câine de stână.
„Fiind un câine de stână, el a avut mari probleme în zona noastră cu prădătorii de talie mare, urs, lup, mistreţ, practic tot ceea ce poate să atragă stânele (…). Un câine nu poate să lupte cu un urs, asta în mod cert şi cine spune aşa ceva e doar un povestitor. Eu vă spun că aceşti câini sunt învăţaţi să trăiască în haită. Bineînţeles că au loc între ei periodic nişte reglări de ierarhie şi atunci în mod cert unul dintre ei este cel care e conducătorul haitei, iar haita luptă împotriva oricărui prădător. Este o rasă arhaică, care într-o anumită zonă din România a avut un impact mult mai mare, chiar într-o zonă unde erau probleme mari cu prădătorii de talie mare, în special cu urşii. Câinii aceştia sunt foarte răspândiţi în zona Branului, în Carpaţii de Curbură sunt foarte mulţi”, a arătat arbitrul.
Călin Mitra a spus că acest tip de ciobănesc are o robă foarte plăcută de culoare neagră, poate avea pete albe pe piept şi pe degete, iar ochii au o culoare mai aparte, având culoarea chilimbarului.
Asociaţia Chinologică Mureş, Asociaţia Chinologică Română şi Federaţia Chinologică Internaţională organizează, la Târgu Mureş, începând de vineri până duminică, o nouă ediţie a expoziţiei canine sub semnul lui „Dracula”, „Mures Dog Show” , „Dracula Dog Show” şi „Transilvania Dog Show”, la care participă crescători de câini din 31 de ţări. AGERPRES