Potrivit directorului Spitalului Elias din capitală, Dana Safta, doi pacienţi ai spitalului au fost infectaţi de bacteria Serratia marcescens în urma folosirii săpunului Maxil, un săpun dezinfectant, fabricat în Tîrgu Mureş. Încă două cazuri de infectare au fost semnalate din spitalul de la Focşani şi de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tîrgu Mureş.
Bacteria Serratia marcescens este prezentă peste tot în natură, în pământ, în apă, pe animale şi plante, chiar şi în organismul uman. Aceasta nu poate afecta omul sănătos, dar în organismul unui om bolnav, cu sistemul imunitar slăbit poate cauza infecţii mortale.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitare Publice Mureş, dr. Gabriela Uifălean, Spitalul Elias i-a anunţat că săpunul Maxil nu corespunde cerinţelor şi au ataşat şi rezultatele analizelor emise de Institutul Cantacuzino. În urma anunţului reprezentanţii DSP Mureş au descins la sediul producătorului, care nu a putut dovedi cu acte că produsul ar fi corespunzător cerinţelor. Este vorba de seriile 729, 409 şi 225, care au fost retrase de pe piaţă şi distruse, fiind oprită producerea lor.
„Ca urmare a identificării într-un spital a unei contaminări masive microbiene a săpunului bacterian Maxil produs de SC Romchim România SRL, se recomandă unităţilor sanitare să nu utilizeze acest produs biocid provenit din loturile 729, 409, 225”, arată adresa Mnisterului Sănătăţii trimisă direcţiilor de sănătate publică (DSP).
Producătorul, prezent pe piaţă din 1998, nu a mai avut asemenea probleme, nici alte reclamaţii în legătură cu produsele lor, cu toate acestea Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant a returnat cele 164 flacoane din stoc producătorului, a reziliat contractul urmând să încheie un alt contract cu următorul ofertant, potrivit directorului medical dr. Mariana Ciorba.
Sursa Szekelyhon
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.