Direct de pe continentul nord-american pe scena târgumureşeană, Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş, împreună cu Incubator 13, vă prezintă în premieră naţională o piesă recentă care va rezona cu publicul de la noi prin actualitatea conţinutului şi prin povestea cu care se poate identifica aproape oricine.
Piesa scrisă de Lucy Thurber prezintă problematica universal valabilă a unei familii modeste care se luptă cu neajunsurile, cu probleme tipice de familie, dorințe de evoluție, de scăpare sau acceptare a ceea ce li se întâmplă: un tată alcoolic violent, cu momente de căință, o mamă care ține în mână destinele tuturor (chiar și ale celorlalte personaje adiacente familiei), un fiu (adolescent) supradotat care vrea să îşi depăşească condiţia, o fiică și ea supradotată, dar prea mică să scape din orășelul provincial în care trăiesc, un unchi (polițist) care umblă după fustele verișoarei (mama), o soție (a polițistului) care încearcă să salveze aparențele și căsnicia și o proaspătă absolventă de universitate/ profesoară care vrea să-l ajute pe fiu să evolueze.
Traducerea în limba română a piesei „Scarcity“ / „Săraci“ a autoarei dramatice americane Lucy Thurber este rezultatul muncii colective a unei echipe alcătuite din studenţi ai Masteratului de Scriere Dramatică de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. Selma Dragoş, Andi Gherghe, Carmen Ghiurco şi Gabriel Sandu au contribuit la crearea versiunii în limba română, coordonată şi revizuită de lect. univ. dr. Anda Cadariu. Piesa a beneficiat de un spectacol-lectură în regia lui Rareş Budileanu în cadrul Taberei Internaţionale de Scriere Dramatică de la Târgu-Mureş, în 2018.
„(…) Ceea ce rămâne memorabil în scriitura lui Thurber este felul în care, în ciuda unui stil aproape lacunar, construieşte personaje atât de bine definite, ale căror particularităţi şi sensibilităţi se semnalează rapid şi coerent de la început până la final. Economia de mijloace lingvistice amplifică, de fapt, expresivitatea personajelor într-un univers dramatic pecetluit de tensiunea asfixiantă derivată din faptul că nu se întâmplă mai nimic niciodată, în ciuda micilor promisiuni cu potenţial de evenimenţialitate.“ (Beatrice Lăpădat, în prezentarea piesei publicate pe www.liternet.ro)
Din distribuție fac parte actorii Anca Loghin (Martha), Mihai Crăciun (Herb), Daniel Vișan (Billy), Larisa Dobrin (Rachel), Ștefan Mura (Louie), Alexandra Moldovan (Gloria), Laura Mihalache (Ellen) şi Rareş Budileanu. Regia artistică este semnată de Rareș Budileanu, iar regia tehnică îi aparţine lui Stelian Chiţacu. Scenografia este realizată de Anna Kupás, light-design-ul este conceput de Alin Popa, iar sufleur este Iolanda Belbe.
Reprezentaţia spectacolului va avea loc duminică, 17 noiembrie, ora 19.30, la Sala Mică.
Spectacolul este recomandat persoanelor cu vârsta peste 16 ani.
Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de la Casieria din incinta Teatrului, de marți până vineri, între orele 9:00 și 15:00, și cu o oră înainte de începerea spectacolelor, sau la numărul de telefon 0365.806.865 și la Agenția de Bilete din incinta Palatului Culturii, de marți până vineri, între orele 12:00 și 17:30, sau la numărul de telefon 0372.951.251.
De asemenea, biletele și abonamentele pot fi procurate online accesând portalul www.biletmaster.ro.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.