Sarmale de post cu prune uscate, o rețetă a scriitorului Radu Anton Roman
Sarmale de post cu prune uscate, o rețetă a scriitorului Radu Anton Roman

Sarmale de post cu prune uscate, o rețetă a scriitorului Radu Anton Roman

Fiind în plin post al Paștilor – în acest an, în același timp și pentru credincioșii ortodocși, și pentru cei catolici – am ales să vă împărtășim o rețetă inedită de sarmale de post, în care ingredientul-vedetă e reprezentat de prunele uscate.

Rețeta a apărut prima dată în volumul ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, al scriitorului Radu Anton Roman, apărut la editura Paideia, în anul 2014.

Pentru acest deliciu gastronomic vegetarian aveți nevoie de:

  • o varză murată
  • o ceaşcă orez
  • 3 cepe
  • un pahar bulion (de casă, dacă se poate)
  • un pahar cu ulei
  • un morcov
  • 100-120 grame prune uscate, fără sâmburi
  • sare, piper măcinat, boia, toate după gust
  • o crenguță de cimbru

De notat că prunele uscate pot fi înlocuite cu stafide, ciuperci sau chiar cu alte fructe uscate (mere, caise, pere). Dar, firește, gustul nu va mai același.

Două cepe dintre cele trei menționate se folosesc la umplutură, împreună cu prunele uscate tocate mărunt. Umplutura se pregătește ca la orice fel de sarmale, dar călind ceapa pentru un plus de savoare.

Cealaltă ceapă se folosește la sos, împreună cu morcovul ras, bulionul și ceapă tăiată fideluță. Sarmalele astfel pregătite se pun într-un vas (de pământ, dacă aveți), pe fundul căruia s-a pus o crenguță de cimbru. Se pune sosul și se fierbe în jur de o oră, o oră și jumătate. Cu cât mai mic focul, cu atât mai bine, chiar dacă timpul de fierbere e mai mare.

În zilele cu dezlegare la pește, locul prunelor uscate poate fi luat de pește tăiat cubulețe. Regretatul Radu Anton Roman zicea că acest gen de sarmale merge asociat de minune cu un vin alb sec. Din care, spre exemplu, podișul Târnavelor, care e la doi pași de noi, produce din belșug (Fetească Regală, Fetească Albă, Riesling etc).

surse foto: Facebook/Sarmale/Florin Dumitrescu, Mircea Groza