Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de organizație parteneră în proiectul ORIGINN – “Transformare economică și socială în zonele rurale prin inovare industrială”, a organizat, în perioada 23-25 octombrie 2024, Conferința Internațională „Inovare socială în sectorul agro-alimentar în Regiunea Centru”, care a fost completată cuvizite de studiu la organizații care activează în domeniul agro-alimentar din județele Mureș și Sibiu.
La evenimente au participat peste 70 de persoane, inclusiv reprezentanții celor șapte organizații partenere în proiectului ORIGIN – un consorțiu internațional format din șapte țări europene, sub coordonarea Guvernului Catalan (Spania) în calitate de lider de parteneriat , Adunarea Regională de Est și de Centru (Irlanda), Regiunea Jämtland Härjedalen (Suedia), Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (România), Regiunea Prešov (Slovacia), Regiunea Emilia-Romagna (Italia) și Ministerul Afacerilor Rurale din Estonia (Estonia).
”Zonele rurale din regiunea noastră, în care locuiesc mai mult de 45% din cetățenii regiunii, trec prin transformări similare cu cele din alte regiuni ale Uniunii Europene. Avem, pe de o parte, arealul aflat în proximitatea centrelor urbane de interes regional, undes-a înregistrat o creșterea populației, datoratăaccesului mai facil la locuri de muncă mai bine plătite, dar și laservicii publice precum sănătate, educație, culturăcare oferă premisele unei dezvoltăripersonaleși profesionale. Din acest punct de vedere, avem în regiune exemple de comunități rurale care au reușit, în special prin fondurile europene investite, să asigure locuitorilor condiții de viață similare sau mai bune decât cele oferite în unele orașe. Dar, pe de altă parte, avem zonele rurale montane sau situate mai departe de principalele rute de transport, oarecum periferice, unde provocările sunt complet diferite.Aici comunitățilese confruntă cuîmbătrânirea accentuată a populației, dependența de o singură activitate economică,acces limitat la servicii medicale, educaționale și sociale de calitate.Pentru populația din aceste zone există un număr limitat de activități care să le asigure stabilitatea economică, nefiind atractive pentru tineri, iar posibilitățile administrației publice locale de a investi în creșterea atractivității acestor zonesunt reduse. Proiectul ORIGINN vrea să îmbunătățească măsurile și intervențiile pe care administrațiile regionale și locale le aplică deja în aceste comunități, aducând noi modele și exemple de bune practici din țările și regiunile partenere în proiect, are pot fi transferate sau adaptate. Multitudinea de exemple de inovare socială pe care am reușit să le identificăm în comunitățile din Regiunea Centru și să le prezentăm partenerilor noștri ne-au întărit convingerea că, prin dăruire, spirit inovator și colaborare între administrație, societatea civilă și comunitate, spațiul rural poate fi modelat pentru a oferi multiple oportunități locuitorilor săi și celor care recunosc și apreciază importanța acestor zone atât din punct de vedere economic, de mediu sau cultural. În special pentru aceste zone este importantă creativitatea, inovarea, valorificarea rezilienței și a adaptabilității native a românilor. Oamenii pot merge acolo unde își exprimă mai bine ideile și unde le este recunoscut aportul adus în comunitate. Acesta este rolul proiectului ORIGINN de a identifica și valorifica aceste zone, punând, totodată și bazele politicilor publice prin care să asigurăm dezvoltarea durabilă a spațiilor rurale”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Conferința internațională de la Sibiu a permis dezbaterea mai multor teme referitoare la politicile și strategiile privind inovarea socială în sectorul agro-alimentar din mediul rural. La cele trei zile ale manifestării au participat reprezentanți ai autorităților administrației centrale și ai administrației publice locale din Regiunea Centru, alături de oaspeții străini, împreună cu experți de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Agriculturii, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Agenția Națională a Zonei Montane. Corelând obiectivele europene cu cele regionale, reprezentanții organizațiilor locale au prezentat câteva inițiative care sprijină dezvoltarea inovării sociale în sectorul agro-food din mediul rural. Acestea au fost exemplificate inclusiv prin vizite de studiu organizate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, pentru întâlniri și discuții cu inițiatorii de proiecte deinovare socială din regiunea noastră.Prin participarea la Conferință și ulterior la vizitele în comune din Mureș și Sibiu, experțiiromâni și străini și-au împărtășit modele de bune practici, precum și informații privind sursele de finanțare care susțin inovarea socială în sectorul agroalimentar.
Prima vizită de studiu pe tema inovării sociale s-a desfășurat în județul Mureș. Fundația ADEPT Transilvaniaa prezentat la Saschiz exemple de inițiative inovatoare dedicate creșterii viabilității economice a fermelor de familie, a comunităților rurale și a peisajelor agricole. Această vizită a facilitat schimbul de experiențe și împărtășirea de către actorii din sectorul agroalimentar din Regiunea Centru, a celor mai bune practici în ceea ce privește inovarea socială. Delegația partenerilor proiectului ORIGINN a fost și la Rășinari – localitate distinsă cu premiul „Best Tourism Village 2022” – unde Primăria a organizat discuții cu reprezentanții Asociației Pensiunilor Agroturistice,producătorii locali și organizațiiimplicate în dezvoltarea de proiecte de inovare socială.