Comuna mureşeană Saschiz este prima administraţie publică locală din ţară care a realizat cadastrul general şi a intabulat toate terenurile, în urma implementării Programului ‘Cesar’ finanţat prin Banca Mondială, a declarat luni pentru AGERPRES, Ovidiu Şoaită, primarul localităţii.
‘Saschiz este prima comună din ţară care a reuşit să implementeze programul Băncii Mondiale ‘Cesar’, de cadastru general, în cadrul căruia se intabulează toate terenurile. La momentul actual, suntem în faza în care înmânăm toate extrasele de Carte Funciară proprietarilor de pe raza comunei. Nu există niciun imobil fără extras CF. Situaţia proprietăţilor de pe raza comunei este rezolvată cu multe beneficii, atât pentru proprietar, cât şi pentru o administraţie locală modernă. Valoarea totală a proiectului a fost peste 2 milioane de euro. În studiul de fezabilitate era prevăzută valoarea de 5 milioane euro, întrucât erau trecute şi costurile de transmitere succesorală, însă din cauza unei nesincronizări între Agenţia Naţională de Cadastru şi Uniunea Notarilor, cu privire la preţul pentru operaţiune, s-a pierdut această finanţare’, a declarat Ovidiu Şoaită.
Primarul a spus că Saschizul are 2.100 de locuitori, iar în cadrul proiectului au fost făcute 8.450 de încheieri de autentificare pentru extrasele de carte funciară, totul cu titlu gratuit.
‘Pe cetăţeni nu îi costă nimic, fiecare primeşte gratuit extrasul de Carte Funciară. (…) Ne putem mândri că studiul de fezabilitate pentru proiect a fost făcut în Saschiz, undeva în 2005. Au venit experţii Băncii Mondiale, au pus bazele studiului de fezabilitate şi cu această ocazie am fost şi primii selectaţi la finanţarea programului’, a precizat Ovidiu Şoaită.
AGERPRES