Șase studenți ai Facultății de Științe Tehnice și Umaniste a Universității Sapientia din Tîrgu-Mureș beneficiază de burse din partea companiei Accenture, pentru proiecte de cercetare pe care le dezvoltă în perioada aprilie – noiembrie 2017. Proiectele câștigătoare au fost selectate în cadrul Conferinței Științifice a Studenților, eveniment regional organizat de universitate în primăvara fiecărui an.
„Colaborăm cu mediul universitar încă de la începuturile companiei la Tîrgu-Mureș, atât prin burse pentru studenți și profesori, cât și prin susținerea proiectelor de cercetare și a conferințelor științifice. Considerăm că este în interesul comunității IT să investească în mediul academic, pentru că aici se formează cei care mențin avantajul competitiv al industriei locale de IT”, a declarat Lóránt Dimény, directorul punctului de lucru Accenture Tîrgu-Mureș.
„Comunicarea cu mediul business este foarte importantă pentru noi, ca universitari, deoarece ne ajută să ne asigurăm că absolvenții noștri sunt pregătiți pentru piața muncii – cu atât mai mult cu cât vorbim de cea mai competitivă dintre industrii, cea de IT. Suntem mândri de colaborarea cu Accenture și cred că din asemenea parteneriate au de câștigat toate părțile implicate”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dávid László, rectorul Universităţii Sapientia.
Cele șase proiecte susținute de Accenture au fost prezentate în cadrul conferinței la secțiunile „Informatică și dezvoltare software” și „Dezvoltări hardware și sisteme încorporate”. Fiecare proiect beneficiază de bursa de cercetare acordată studentului care dezvoltă proiectul și sprijin pentru achiziționarea de echipamente sau participarea acestuia la conferințe științifice. Programul de cercetare se desfășoară în trei etape, în perioada 1 aprilie – 30 noiembrie, urmând ca apoi echipele să-și prezinte rezultatele.
Matei Tibor, student în anul IV la Automatică și informatică aplicată, compară modele matematice obținute prin metode analitice și experimentale. Lucrarea sa are două părți – un studiu teoretic în mediul de programare MatLab și o testare practică pe un stand de laborator care modelează un sistem oscilant, pe baza unor algoritmi de identificare scriși în limbajul C# și a comuncației în microC. Tema de cercetare a colegului său de an Kardos Tamás este „Modelul hibrid și reglarea pe bază de model a unui sistem cu patru rezervare”. Tânărul este interesat de modelarea matematică bazată pe formalismul sistemelor hibride al unui sistem cu patru rezervoare și reglarea pe bază de model a nivelului apei în fiecare rezervor – un sistem neliniar, hibrid.
Kocsis Norbert, student în anul IV la Calculatoare, studiază metodele aplicabile semnalelor biologice nestaționare și aplicații practice. La rândul său, Bárdi Orsolya, studentă în anul III la Informatică, este interesată de „Recunoașterea continuă a gesturilor cu ajutorul accelerometrului”. Studenta vrea să creeze o aplicație pentru dispozitive mobile care să recunoască șase gesturi predefinite, iar metoda folosită pentru compararea gesturilor este dynamic time warping (DTW). Colegul său Demeter Csaba studiază „Aplicarea metodei reinforcement deep learning asupra seriilor de date financiare”, în timp ce tema proiectului lui Bandi András, student în anul IV la Calculatoare, este „Serviciu web pentru recunoașterea online a semnăturilor”.
Alături de susținerea celor șase proiecte, Accenture a fost și sponsorul principal al Conferinței Științifice a Studenților (TDK) 2017, eveniment regional în cadrul căruia au fost prezentate 56 de lucrări științifice ale studenților, grupate în șapte secțiuni tematice, care acoperă domenile de specializare ale universității.
Accenture a susținut în mod constat proiectele de cercetare dezvoltate de studenții Universității Sapientia, iar anul trecut a acordat și burse de cercetare pentru profesori, în valoare totală de 5.000 de euro.
Divizia Accenture Digital din România are peste 500 de angajați în sediile din Tîrgu-Mureș, Cluj-Napoca și Tmișoara și este în continuă dezvoltare. La nivel mondial, Accenture este una dintre principalele companii de consultanță în management, servicii tehnologice și outsourcing.
Despre Accenture
Accenture este o companie de servicii profesionale, lider pe plan global, care oferă o gamă largă de servicii și soluții pentru mediul de afaceri, de la strategie și consultanță, la digitalizare, tehnologie și procese operaționale. Combinând experiența unică și competențe complexe ce acoperă peste 40 de industrii și toate procesele de afaceri – susținute de cea mai mare rețea de livrare din lume – Accenture acționează la intersecția dintre business și tehnologie pentru a-și ajuta clienții să își crească performanța și să creeze valoare pe termen lung. Compania are peste 401,000 de angajaţi, care deservesc clienți în mai mult de 120 de țări.
Accenture are peste 2.700 de angajați în România și livrează servicii din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureș și Iași către companii din domeniile financiar-bancar, telecomunicații, industria auto, producție, bunuri de larg consum și energie.