La început de carieră poate fi greu de știut ce drum să alegi. Iată șase sfaturi care să vă ajute să găsiți cariera potrivită.
- 1. Gândiți-vă ce obiective aveți
Gândiți-vă ce doriți să obțineți în carieră Un obiectiv de carieră poate fi un anumit rol — poate că v-ați dorit mereu să fiți profesor, de exemplu — sau să realizați ceva, cum ar fi să obțineți o diplomă de inginer sau să vă deschideți propriul restaurant. Dar poate fi și ceva mult mai puțin precis, de exemplu o carieră în care să ajutați alte persoane sau să faceți ceva creativ? Urmărirea obiectivelor poate da o direcție carierei.
- 2. Cunoașteți-vă atuurile
Dacă nu aveți în minte obiective clare, nu vă îngrijorați — nu toată lumea știe ce fel de carieră să urmeze. În primul rând, gândiți-vă ce calități aveți. Vă place să aveți de-a face cu oameni sau lucrați mai bine singur? Sunteți mai priceput la cuvinte sau preferați cifrele? Vi s-ar potrivi mai mult o muncă activă și fizică sau o muncă de birou? Prin asemenea întrebări simple puteți să înțelegeți ce locuri de muncă vi s-ar potrivi.
- 3. Studiați piața muncii
Dacă sunteți deschis la diferite opțiuni, ar fi util să cercetați puțin piața muncii. Ce sectoare vor avea nevoie de lucrători în următorii ani și ce competențe se vor căuta? În acest fel puteți găsi o carieră care ar putea oferi multe posibilități interesante. Apoi vă puteți concentra pe dobândirea competențelor și a experienței necesare pentru a avea șanse mai mari de angajare. Rețineți că există atât de multe posibilități, încât de multe din ele nu ați auzit poate niciodată!
- 4. Încercați să planificați dinainte, pas cu pas
Dacă știți unde doriți să ajungeți în carieră, ar fi bine să vă planificați drumul aproximativ care duce acolo. Gândiți-vă ce locuri de muncă de început de carieră v-ar putea oferi cea mai relevantă experiență și pentru care din ele sunteți cel mai calificat. Unele locuri de muncă pot necesita o diplomă universitară sau profesională, dar altele pot fi cu pregătire la locul de muncă.
Deși prevederea ajută, nu trebuie vă simțiți obligat să vă planificați dinainte toată cariera. Carierele se construiesc pas cu pas, deci luați fiecare oportunitate de angajare ca pe o șansă de a învăța și a vă dezvolta competențe „transferabile” pe care le puteți aplica în alte posturi viitoare.
- 5. Nu vă temeți să schimbați cariera
S-ar putea să încercați un anumit loc de muncă sau un anumit domeniu și să constatați că nu vi se potrivește. În acest caz nu vă temeți să refaceți planurile. Cei mai mulți dintre noi ne dorim o carieră stabilă, dar uneori trebuie să încercăm mai multe locuri de muncă până îl găsim pe cel potrivit. De asemenea, este normal să-ți dorești uneori o nouă provocare. Dacă nu vă place ce faceți, nu vă temeți să schimbați direcția pentru a găsi cariera potrivită.
- 6. Dați prioritate satisfacției muncii
Motivația este o parte foarte importantă a vieții profesionale. Puteți fi o persoană care se gândește să țintească obiective mai mari în carieră sau vă puteți găsi motivația în rezolvarea de mici probleme cotidiene. Cel mai important este să aveți în vedere ce doriți să vă ofere cariera și să încercați să găsiți un loc de muncă care să vă placă în fiecare zi.
În parteneriat cu EURES, Portalul mobilității europene pentru ocuparea forței de muncă