Explozia muncii la distanță din ultimii ani a transformat marile orașe europene precum Lisabona, Barcelona și Berlin în așa-numitele “centre ale nomazilor digitali”, scrie Euronews. Dar tensiunile sunt din ce în ce mai mari între comunitățile locale și cei care și-au instalat temporar laptopurile în oraș.
Fie că este vorba despre eliminarea de pe piața imobiliară, fie că proprietarii de cafenele interzic “ocupanților ilegali de laptopuri”, localnicii vorbesc împotriva impactului negativ.
Pe măsură ce aceste centre sunt din ce în ce mai aglomerate și mai controversate, unii antreprenori duc stilul de viață al nomazilor digitali într-o direcție mai liniștită, în mediul rural.
Aici, nu numai că sunt bine primiți, dar generează un impact pozitiv pentru comunitățile rurale.
Revigorarea comunităților rurale din Spania
În timp ce o supraabundență de nomazi digitali și de turiști afectează infrastructura locală în orașele populare, multe zone rurale din Europa se confruntă cu problema opusă.
Depopularea amenință existența și vitalitatea satelor și orașelor mici, deoarece generațiile tinere migrează în special către orașele mari.
“Spania este una dintre țările din Europa cu cel mai mare decalaj demografic”, spune fondatorul experienței de co-living Rooral Juan Barbed pentru Euronews Travel. “Jumătate din satele noastre sunt pe moarte, ca în stadiu terminal”.
După ani petrecuți călătorind și lucrând între unele dintre cele mai mari orașe ale lumii, Juan a fost confruntat cu acest declin atunci când s-a întors în satul bunicii sale, după moartea acesteia.
În același timp, el a fost mișcat de primirea călduroasă a comunității. S-a simțit sigur că și alți nomazi digitali tânjesc după sentimentul de conexiune pe care l-a găsit acolo.
“Am crescut cu ideea că succesul este în orașele mari. Dar acum ai infrastructură care îți poate permite să lucrezi de oriunde”, spune Juan. “Ne-am gândit, ce-ar fi dacă am face mai ușor pentru oameni să testeze cum este să lucrezi dintr-un sat rural?
“Așa că am creat această asociație care se asociază cu sate mici aflate în pericol de depopulare pentru a primi lucrători de la distanță.”
El și cofondatoarea Rooral, Ana Amrein, și-au testat conceptul într-o mână de sate, cu scopul de a stimula economiile rurale și de a crea schimburi culturale semnificative.