Rășinari, o comună din Mărginimea Sibiului, a devenit una dintre cele mai faimoase destinații turistice rurale din lume, în urma unei competiții a Organizației Mondiale a Turismului.
Înscrisă într-o cursă a Organizației Mondiale a Turismului, „Best Tourism Villages”, localitatea sibiană s-a clasat în topul celor mai bune destinații rurale din întreaga lume, care cuprinde 32 de finaliste ale competiției, din 136 de concurenți veniți din 57 de țări ale lumii.
Este pentru prima dată când această distincție revine unui sat românesc, oponenții fiind în general stațiuni și așezări din țări renumite la nivel mondial în turism precum: Spania, Elveția, Italia, Portugalia, Austria, China, Mexic, Maroc etc..
Când vine vorba despre cum poți să performezi și să faci excelență și la sat, primarul din Rășinari, Bogdan Bucur, spune că rețeta succesului trebuie să combine fondurile europene cu turismul, banii europeni fiind cei care au dus la dezvoltarea comunității, în ultimul deceniu și jumătate.
→
Imaginea 1/11: Rășinari Sibiu Best Tourism Villages 2022 în lume Foto Primăria comunei Rășinari jpg
Comunitatea dezvoltată cu ajutorul proiectelor pe fonduri europene
„În principal, fondurile europene ne-au ajutat să realizăm rețeaua de apă și canalizare, în aproape toată localitatea, fiind cel mai important dintre proiecte. Tot la fel am achiziționat și o mașină de pompieri, un utilaj pentru deszăpezit care vara se ocupă de măturarea străzilor, am construit o grădiniță, am refăcut drumurile forestiere, avem peste 10.000 de hectare păduri, am reabilitat zona din fața Căminului Cultural pe care l-am dotat cu sonorizare și am achiziționat costume pentru ansamblul de dansuri, ca să menționez doar o parte dintre cele mai importante realizări pe fonduri europene”, a declarat primarul Bogdan Bucur pentru „Adevărul”.
Componenta turistică s-a dezvoltat și ea foarte mult: în interiorul localității sunt mai bine de 25 de pensiuni turistice, iar multe altele s-au construit sau sunt în construcție pe drumul care duce către stațiunea montană Păltiniș, care leagă cele două așezări.
Sportul, cultura, tradițiile și gastronomia au promovat turismul
Nenumărate evenimente organizate la Rășinari Sibiu au contribuit și ele la dezvoltarea turismului: „Avem o agendă culturală pe care o finanțăm din bugetul Primăriei, cu evenimente pe tot parcursul anului. Spre exemplu, prima activitate este o competiție de alergare montană cu cros, semi-maraton, maraton și ultra-maraton care se va desfășura în luna aprilie, apoi vom avea un festival de mâncare și băutură. De asemenea, în jurul localității, avem trasee de drumeție pe care le-am marcat împreună cu Consiliul Județean Sibiu prin programul «Anii drumeției», dar și plimbări cu tramvaiul pe care localnicii și l-au dorit foarte mult și l-am luat de la Sibiu. Străinii sunt în general foarte încântați de această oportunitate”.
Gastronomia din Mărginimea Sibiului în Rășinari Best Tourism Villaages Foto Florin Damaschin
O aplicație Questo îi invită pe turiști să descopere obiectivele și traseele turistice printr-o vânătoare de comori. Practic, zona este dezvăluită cu ajutorul tehnologiei folosită pentru a reînvia poveștile și legendele locale. Prin jocuri interactive se pot experimenta basmele și gastronomia și pot fi descoperiți producătorii locali.
Continuarea pe Adevarul.ro