Un adevărat colţ de Rai. Satul Veţca, din judeţul Mureş, a devenit în ultimii 15 ani, destinaţie de vacanţă pentru străinii care vor să trăiască aşa cum se făcea în urmă cu 150 de ani. Totul i se datorează unui localnic care, îndrăgostit de istoria şi arhitectura tradiţională, a recondiţionat nu mai puţin de 16 case. Tot el s-a ocupat şi de un drum al crucii devenit celebru printre credincioşii catolici din ţară.
Aflat în centrul unui triunghi format din Târgu Mureș, Sighișoara şi Sovata, satul Veţca uimeşte prin tihna specifică Ardealului.
Nu doar liniştea atrage însă turiştii. Ci şi casele tradiţionale de aici. Una mai frumoasă ca alta.
Pal Fekete, artizan: E foarte frumos şi cred că sunt aşa fel de frumoase că cine vine în sat face poze şi zice că ce frumoase sunt.ADVERTISING
Responsabil pentru aceste bijuterii ale arhitecturii tradiţionale este un localnic care în urmă cu 15 ani s-a gândit să recondiţioneze casele vechi de aproape două secole.
Pal Fekete, artizan: Am avut nişte poze de la case vechi, la care ne-am uitat şi am vrut să renovăm în aşa fel încât să fie aşa cum a fost construit.
Totul, de la exterior, la interior, a fost refăcut cu tehnici şi metode vechi de sute de ani.ADVERTISING
Pal Fekete, artizan: Bucătaria asta a fost construită acum când am reparat casa, asta înseamnă că e nouă, dar am facut în stil vechi. Şemineu avem aici.
Localitatea înconjurată de dealuri şi pădure şi-a creat un renume printre cetăţenii maghiari şi austrieci care vin să-şi petreacă vacanţele aici. Este însă un obiectiv turistic şi pentru credincioşii catolici, datorită unui drum al crucii deosebit.
Pal Fekete, artizan: Porţile au fost făcute pentru case şi eu le-am folosit ca staţii la drumul crucii.
În acest moment, în sat sunt deja recondiţionate 16 case şi urmează şi altele. Localnicii sunt optimişti si speră că şi românii vor descoperi zona şi se vor bucura de vacanţe în casele tradiţionale de aici.
Vezi video pe Observator TV