Cultura tutunului va aduce anul acesta, ca şi în anul trecut, cele mai mari subvenţii la hectar. Pentru că se cultivă doar aproximativ 800 de hectare, iar Guvernul a alocat 1,6 milioane de euro pentru această cultură, valoarea ajutorului naţional tranzitoriu va ajunge la peste 2.000 de euro pe hectar. Sprijinul este însă mai mic decât în campania agricolă anterioară. De altfel, ajutoarele au scăzut la toate tipurile de culturi.
Cultivatorii de tutun vor încasa în contul ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT), anul de cerere 2017, o subvenţie complementară banilor veniţi de la UE care se acordă de la bugetul de stat, 2.078,72 de euro pentru fiecare hectar cultivat, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Suma reiese prin împărţirea celor peste 165 de milioane de euro, cât a alocat Guvernul pentru această cultură, la cele aproximativ 796 de hectare determinate ca fiind eligibile pentru plată. Cu un an în urmă, ANT pentru tutun a fost de 2.011 de euro/hectar, urmare a suprafeţeu eligibile mai mici.
Potrivit datelor MADR, în 2016 s-au cultivat aproximativ 1.000 de hectare cu tutun, iar producţia a fost de 1,75 mii de tone, dinamica fiind pozitivă în ultimii patru ani.
Totodată, potrivit APIA, cel mai bine subvenţionată a doua cultură, dacă luăm în calcul exclusiv ajutoarele naţionale tranzitorii, va fi cea a hameiului. Mai exact, fermierii vor încasa 423,11 euro pe hectar, având în vedere alocarea bugetară de 109.200 euro şi o suprafaţă determinată de 258 de hectare. Pentru campania 2016, ajutorul a fost de 509,09 euro/ha.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.