Angajaţii unor hoteluri din Târgu Mureş au întrerupt lucrul, marţi, timp de o jumătate de oră, pentru a lua parte la protestul iniţiat de Alianţa pentru Turism şi au cerut Guvernului măsuri de susţinere şi planuri naţionale pentru redresare, întrucât în perioada pandemiei încasările au scăzut cu circa 70%, fapt ce a dus la pierderea locurilor de muncă, la şomaj tehnic şi la acordarea unor salarii extrem de mici în cadrul industriei HORECA.
„Avem nevoie de măsuri de susţinere cu impact major şi de planuri naţionale pentru redresare. (…) Sunt probleme majore în industria hotelieră din cauza restricţiilor care s-au impus la nivel naţional, şi nu numai, pentru că segmentul de clientelă care provenea din extern reprezenta practic 3% din tot ce a fost intrări anul trecut. În total, cel puţin la sucursala noastră, veniturile au scăzut cu circa 70%, faţă de 2019. În 2020, am început o descreştere, din luna martie, atunci s-au declanşat restricţiile. De atunci avem 70% venituri mai puţine, aproape 50% din personal a fost concediat, avem angajaţi care sunt încă în şomaj tehnic pe zona de alimentaţie publică sau cu reducerea programului de lucru la 4 sau 6 ore. Salariile sunt extrem de mici, înregistrăm venituri nete medii de 1.300 – 1.400 lei pe persoană şi toate acestea atrag multe probleme materiale, dar sunt legate şi de pierderile de la nivel organizaţional. Toate restricţiile au adus unele facilităţi, dar care sunt cu foarte mare întârziere decontate, ceea ce a declanşat un cash flow negativ în domeniu şi practic s-a ajuns în incapacitatea de a merge mai departe. De aceea s-au închis o multitudine de unităţi hoteliere şi restaurante”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al Hotel Continental Forum Târgu Mureş, Carmen Coşa.
Alţi hotelieri susţin că, deşi în luna decembrie 2020 a apărut în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 224/2020, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID-19, efectele acesteia nu se văd.
Hotelierii afirmă că ajutorul prevăzut de OUG 224/2020 ar trebui se se acorde beneficiarilor sub forma unor granturi care vor acoperi 20% din pierderea din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agenţiilor de turism, însă aceste sume nu au intrat în calcul pentru a susţine cash flow-ul.
În plus, hotelierii au mai arătat că municipiul Târgu Mureş este foarte slab în privinţa cazărilor şi din cauza politicii locale, „care nu a avut niciun moment în atenţie industria hotelieră, prin dezvoltarea de pachete turistice sau de obiective turistice care să atragă”. AGERPRES