Tusea este o modalitate de a-ți elibera căile respiratorii de iritanți precum mucusul, microbii și poluanții, și poate varia de la iritant la inconfortabil.
În funcție de ceea ce o cauzează, există diferite remedii naturiste și modificări ale stilului de viață pe care le poți încerca pentru a ușura sau preveni tusea atât la adulți, cât și la copii.
De reținut însă că unele plante și suplimente pot interfera cu medicamentele, ceea ce poate duce la efecte secundare nedorite. Remediile naturiste sunt menite să suplimenteze medicamentele pe care ți le-a dat medicul și nu ar trebui să fie folosite în locul oricărui tratament tradițional recomandat de medicul tău atunci când ești bolnav. De aceea, înainte de a utiliza orice remedii naturiste pentru tuse, consultă-ți medicul despre modul în care acestea pot interacționa cu medicamentele pe care le iei.
De asemenea, dacă ai o tuse care persistă sau dezvolți o tuse severă bruscă, cu dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, febră, frisoane sau alte simptome care se agravează, este esențial să soliciți sfatul medicului.
- Lichide
Hidratarea este vitală pentru cei cu tuse sau răceală. Research Trusted Source indică faptul că consumul de lichide la temperatura camerei poate atenua tusea, curgerea nasului și strănutul.
Cu toate acestea, pentru persoanele cu simptome suplimentare de răceală sau gripă se recomandă încălzirea băuturilor. Același studiu arată că băuturile fierbinți ameliorează și mai multe simptome, inclusiv durerea în gât, frisoanele și oboseala. Ameliorarea simptomelor a fost imediată și a rămas pentru o perioadă continuă după terminarea băuturii fierbinți.
Băuturile calde care pot fi reconfortante includ: ceaiurile din plante, apa caldă, sucuri calde de fructe. Sucul de portocale, de exemplu, este o modalitate gustoasă de hidratare, și în plus conține multă vitamina C. S-a descoperit că doze mari de vitamina C ajută la reducerea simptomelor, inclusiv tusea la pacienții cu pneumonie, într-o meta-analiză publicată în Nutrients.
- Ghimbir
Ghimbirul poate ușura tusea uscată sau astmatică, deoarece are proprietăți antiinflamatorii care relaxează membranele din căile respiratorii. De asemenea, poate ameliora greața și durerea.
Prepară un ceai de ghimbir adăugând 20-40 de grame de felii de ghimbir proaspăt la o cană de apă fierbinte. Lasă-l să se înmoaie câteva minute înainte de a bea. Adaugă miere sau suc de lămâie pentru a îmbunătăți gustul și pentru a calma și mai mult tusea.
În unele cazuri, ceaiul de ghimbir poate provoca arsuri la stomac.
- Cimbru
Cimbrul are atât utilizări culinare, cât și medicinale și este un remediu comun pentru tuse, dureri în gât, bronșită și probleme digestive.
Cercetările au sugerat că cimbrul poate ajuta la reducerea tusei, inclusiv un studiu care a constatat că un amestec de cimbru a scăzut numărul de episoade de tuse pe care le-au avut persoanele cu bronșită cu aproape 69%, comparativ cu aproape 48% la persoanele care au luat un placebo. Un alt studiu pe 749 de persoane cu tuse a constatat că cei care au luat un sirop cu cimbru au avut o „reducere semnificativă” a severității tusei lor. Antioxidanții din plantă pot fi responsabili pentru beneficiile acesteia.
Pentru a trata tusea folosind cimbru, caută un sirop de tuse care conține această plantă. Alternativ, poți să amesteci o lingură de cimbru uscat într-o cană de apă clocotită, să-l lași puțin la infuzat, și apoi să adaugi puțin suc de lămâie și miere.
- Rădăcină de nalbă mare (Althaea officinalis)
Rădăcina de nalbă mare este o plantă care are o lungă istorie de utilizare ca tratament pentru tuse și dureri de gât. Planta poate ușura iritația rezultată din tuse datorită conținutului său ridicat de mucilagii. Mucilagiul este o substanță groasă, lipicioasă, care acoperă gâtul și calmează iritația.
Un studiu a arătat că un sirop de tuse pe bază de plante care conține rădăcină de nalbă mare, împreună cu cimbru și iederă, ameliorează eficient tusea rezultată din răceli obișnuite și infecții ale tractului respirator. După 12 zile de administrare a siropului, 90% dintre participanți au evaluat eficacitatea acestuia ca fiind bună sau foarte bună.
Rădăcina de nalbă mare este disponibilă și sub formă uscată de plante medicinale sau ceai la pungă. Adaugă apă fierbinte și apoi bea imediat sau las-o să se răcească mai întâi. Cu cât rădăcina de nalbă stă mai mult în apă, cu atât va fi mai mult mucilagiu în băutură.
Efectele secundare pot include tulburări de stomac, dar este posibil să se contracareze acest lucru prin consumul de lichide suplimentare.
Se poate lua și sub formă de capsule.
- Ulm alunecos
Nativii americani au folosit în mod tradițional scoarța de ulm alunecos pentru a trata tusea și problemele digestive. Ulmul alunecos conține un nivel ridicat de mucilagii, care ajută la calmarea durerii în gât și a tusei.
Fă ceai de ulm alunecos adăugând 1 linguriță de plantă uscată la o cană de apă fierbinte. Înmoaie cel puțin 10 minute înainte de a bea. Este important de reținut că ulmul alunecos poate interfera cu absorbția medicamentelor.
- Bromelaină
Bromelaina are proprietăți antiinflamatorii și poate avea și proprietăți mucolitice, ceea ce înseamnă că poate descompune mucusul și îl poate elimina din organism.
Bromelaina este o enzimă care provine din ananas. Este mai abundentă în miezul fructului. Unii oameni beau zilnic suc de ananas pentru a reduce mucusul din gât și pentru a suprima tusea. Dar este posibil să nu existe suficientă bromelaină în suc pentru a ameliora simptomele.
Boswellia
Boswellia, cunoscută mai frecvent sub numele de tămâie, a fost folosită de secole pentru a trata tusea, în special cea care provine de la inflamarea plămânilor sau a altor zone, spune dr. Fenster. Compușii săi antiinflamatori puternici pot ajuta atât la calmarea tusei, cât și la combaterea agenților patogeni orali care o pot provoca, explică el.
Dizolvarea boswelliei în apă fierbinte și inhalarea aburului au ajutat la reducerea tusei cauzate de astm și bronșită, potrivit unui studiu publicat în Journal of Traditional and Complementary Medicine.
Cercetările sugerează că o lingură de miere înainte de culcare poate fi mai eficientă în oprirea tusei, în special a celei cauzate de infecțiile tractului respirator superior, decât un medicament pentru tuse. Un studiu pe 105 copii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani cu infecții ale tractului respirator superior a constatat că cei care au luat miere la culcare au tușit mai puțin și au dormit mai bine decât cei cărora li s-a administrat sirop de tuse sau fără tratament. Mierea acoperă partea din spate a gâtului, ameliorând o parte din disconfortul și iritația care declanșează tusea. Notă: mierea nu trebuie utilizată la copiii cu vârsta sub 12 luni din cauza unui risc rar, dar potențial, de botulism.
De asemenea, poți pune miere în apă caldă sau în ceaiul de plante. Bea acest amestec o dată sau de două ori pe zi.
- Gargară cu apă sărată
Acest remediu simplu este unul dintre cele mai eficiente pentru tratarea durerii în gât și a tusei umede. Apa sărată reduce mucusul, ceea ce poate reduce nevoia de a tuși.
Se amestecă o jumătate de linguriță de sare într-o cană de apă caldă până se dizolvă. Lasă soluția să se răcească ușor înainte de a o folosi pentru a face gargară. Lasă amestecul să stea în partea din spate a gâtului pentru câteva clipe înainte de a-l scuipa. Fă gargară cu apă sărată de câteva ori pe zi până când tusea se ameliorează.
Evită să dai apă sărată copiilor mai mici, deoarece s-ar putea să nu poată face gargara în mod corespunzător, iar înghițirea apei sărate poate fi periculoasă.
- Aburi
Expunerea căilor respiratorii la abur poate ajuta la subțirea mucusului mai gros din nas și la umezirea gâtului. Acest lucru va ajuta la reducerea congestiei.
O tuse umedă, care este una care produce mucus sau flegmă, se poate îmbunătăți cu abur.
Fă un duș sau o baie fierbinte și lasă baia să se umple cu abur. Rămâi în acest abur câteva minute până când simptomele dispar. Bea un pahar cu apă după aceea pentru a preveni deshidratarea.
Alternativ, poți folosi un vas cu aburi. Pentru a face acest lucru, umple un vas mare cu apă fierbinte. Adaugă ierburi sau uleiuri esențiale, cum ar fi eucalipt sau rozmarin, care pot, de asemenea, ameliora decongestia. Apleacă-te peste vas și pune un prosop deasupra capului. Inhalează vaporii timp de 5 minute. Dacă aburul se simte fierbinte pe piele, întrerupe până când pielea se răcește.
Mai poți folosi un aparat cu aerosoli. Terapia cu aerosoli este eficientă în tratamentul afecțiunilor pulmonare, traheitei, astmului, bronșitei, sinuzitei și alergiilor; poate înlătura de asemenea neplăcerile cauzate de răceli și iritații alergice și atenua stimulii care produc tusea, durerea și senzația de compresie din sinusurile paranazale, facilitând expectorarea.
- Gestionează astmul
Astmul duce la îngustarea și inflamarea căilor respiratorii. Tusea uscată este un simptom comun al astmului. Este posibil să aveți nevoie de un inhalator cu prescripție medicală pentru a trata astmul.
- Modifică-ți dieta
Este posibil ca tusea ta să fie legată de refluxul gastroesofagian, o afecțiune care se poate întâmpla atunci când acidul din stomac sau bilă irită mucoasa esofagului. Acea iritație poate declanșa apoi tusea. Anumite alimente provoacă reflux, în special cele care conțin mirodenii, cofeină și grăsimi, împreună cu alcoolul. Anumite alergii alimentare pot declanșa, de asemenea, acest lucru, cum ar fi produsele lactate.
Se recomandă evitarea acestor alimente și băuturi aproape de ora de culcare pentru a diminua simptomele. În mod ideal, ultima masă ar trebui să fie cu cel puțin două până la trei ore înainte de a te culca.
Fiecare individ poate avea declanșatori diferiți de reflux pe care trebuie să îi evite. Persoanele care nu sunt sigure de cauza refluxului lor pot începe prin eliminarea celor mai frecvenți factori declanșatori din dietă și monitorizarea simptomelor lor.
- Folosește un umidificator
Aerul uscat și cald îți poate irita gâtul și căile respiratorii. Unii oameni tușesc și când își pornesc încălzirea în timpul iernii. Încălzirea poate elimina umezeala din aer. Un umidificator poate ajuta la menținerea aerului umed. Umiditatea suplimentară va provoca mai puțină uscăciune și iritație, ducând la mai puțină tuse.
- Înclină capul patului
Este mai ușor pentru iritanți să se îndrepte spre gâtul tău și să declanșeze tusea atunci când stai întins. Încearcă să pui niște perne pentru a-ți ridica capul în timpul somnului.
Sursa: revivit.ro