Delincvenţa juvenilă este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, reprezentând una dintre priorităţile de lucru ale Poliţiei Române, sens în care, la nivel naţional se derulează permanent numeroase activităţi, campanii şi proiecte, care vizează informarea şi educarea copiilor şi adolescenţilor în sensul adoptării unui comportament antidelictual şi antivictimal.
În acest context, în anul şcolar 2015-2016, s-a derulat prima ediţie a Programului ŞCOALA SIGURANŢEI TEDI, în baza protocolului de colaborare încheiat între Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Maspex România, desfăşurat la nivel naţional, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.
Datorită impactului pozitiv în rândul participanţilor, proiectul a fost reluat, şi în acest an şcolar. În judeţul Mureş, la ediţiile precedente, peste 2.300 de elevi din judeţ au fost implicaţi de către cadrele didactice.
Scopul acestui demers este informarea copiilor cu privire la potenţiale pericole la care pot fi expuşi şi furnizarea de soluţii, prin metode educative specifice vârstei lor. Beneficiari sunt elevii din clasele I, ce se află la începutul unei perioade importante din viaţă, confruntându-se cu noi provocări şi confruntându-se cu situaţia de a lua primele decizii fără ajutorul părinţilor.
JUDEŢUL MUREŞ – INTERES TOT MAI RIDICAT!
În acest an şcolar, 60 de cadre didactice/clase din 53 unităţi şcolare s-au înscris în proiect, totalul de elevi beneficiari ridicându-se din nou la peste 900! Îmbucurător este faptul că, dintre şcolile înscrise, 31 au fost din mediul rural!
Poliţiştii de prevenire, ordine publică (rural) şi rutieri au sprijinit cadrele didactice în derularea activităţilor, feed-back-ul fiind din nou unul pozitiv. Aceştia au discutat cu elevii subiecte referitoare la tot ceea ce presupune siguranţa acestora: de la siguranţa rutieră, la cea personală şi a bunurilor, până la siguranţa în mediul online. Astfel, copiii au fost informaţi referitor la regulile de circulaţie pietonală sau ca pasageri în mijloace auto, dar şi la modul în care trebuie să reacţioneze în cazul în care se pierd sau cum să-şi protejeze bunurile.
Materialele de suport primite de şcoli au fost deosebit de atractive: cărţi de colorat, idei de activităţi, pliante pentru părinţi, toate acestea putând fi vizualizate de către orice persoană interesată pe www.scoalatedi.ro, alături de diverse jocuri educative!! Felicitări tuturor celor implicaţi, iar cadrelor didactice interesate le reamintim că înscrierea în proiect se face pe pagina web menţionată!