Școli renăscute din cenușă

Școli renăscute din cenușă

Școala din Ceuașu de Câmpie, reabilitatăSăptămâna trecută, la Ceuaşu de Câmpie a avut loc inaugurarea oficială a şcolii din localitate, după ce aceasta a fost reabilitată în întregime prin fonduri guvernamentale!

Acesta este încă un exemplu că, dacă autoritățile își fac treaba, se poate ca şi şcolile rurale să ajungă la un standard de calitate superioară, cu nimic mai prejos decât cel de la oraşe!

Reabilitarea şi modernizarea şcolilor din apropierea oraşelor, cum este şi cazul şcolii din Ceuaşu, nu poate decât fi îmbucurătoare pentru localnici, care astfel vor fi mai motivaţi să-şi înscrie copiii la şcoala din localitate, în defavoarea tendinţei actuale de a-şi trimite copiii la o şcoală din oraş.

Astfel, şi la Ceuaşu, există speranţa ca şcoala să renască odată cu reabilitarea, prin creşterea numărului de elevi (număr care în ultimii ani a urmat o tendinţă descrescătoare), având în vedere că în prezent, şcoala din localitate oferă condiţii materiale mai bune decât multe şcoli urbane, precum şi un corp profesoral de calitate.

Desigur, mai este mult de lucru, fiindcă există încă multe şcoli la sate care au un aspect „medieval”, iar condiţiile sunt minimale.

Săptămânalul Punctul va începe, odată cu acest articol, monitorizarea investițiilor în școlile mureșene rurale pentru a da un exemplu pozitiv autorităților și a le motiva ca să le urmeze exemplul; iar școala românească mureșeană ,,să renască”, elevii și profesorii să-și petreacă timpul împreună în condiții normale din punctul de vedere al confortului.

Școala modernă, tendință sau necesitate?

Reabilitarea şcolii din Ceuaşu de Câmpie se încadrează în tendinţa ultimilor ani de reabilitare a şcolilor rurale prin fonduri europene sau guvernamentale. Aşa s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani într-o altă comună mureşeană, la Râciu.

De asemenea, în comuna Livezeni au fost contractate, în 2010, peste două milioane lei fonduri nerambursabile pentru reabilitarea a trei şcoli: Livezeni, Ivăneşti şi Poieniţa.

Uzura morală și fizică a celor trei școli ce au fost construite între anii 1934-1973, spațiile insuficiente și lipsa laboratoarelor precum și a dotărilor necesare pentru studiu au fost motivele principale ce au justificat depunerea acestui proiect de finanțare. Proiectul, finanțat prin domeniul major de intervenție 3.4 al Programului Operațional Regional, a avut o valoare totală de peste 2,9 milioane lei, din care peste 2,1 milioane de lei au reprezentat fonduri nerambursabile, iar circa 43 de mii de lei au reprezentat contribuția Consiliului Local la cheltuielile eligibile ale proiectului. Bugetul solicitat prin proiect a fost destinat lucrărilor de întărire a structurii de rezistență, extinderea suprafeței construite cu peste 500 de mp, realizarea unei instalații de alimentare cu apă rece, caldă și canalizare, reabilitarea rețelei de alimentare cu curent electric și a instalației termice.

La Ceuașu de Câmpie

Clădirea şcolii din Ceuașu a fost construită în anii 1962 – 1963 şi, apoi, mărită în anul 1970. Până acum aproximativ un an, când a început reabilitarea, clădirea se afla într-o stare avansată de degradare: ferestre prin care iarna intra aerul rece de afară, teracote vechi de zeci de ani care nu reuşeau să încălzească sălile de clasă, acoperiş care pe alocuri stătea să cadă, mobilier învechit şi uzat de generaţiile de elevi care s-au succedat etc.

În prezent, şcoala arată cu totul altfel, aproape de nerecunoscut, fiind mai aspectuoasă decât multe dintre şcolile din mediul urban.

Reabilitarea şcolii a însemnat: izolarea termică a clădirii, montarea de geamuri termopane, refacerea structurii acoperişului şi montarea ţiglei metalice, renovarea completă a sălilor prin montarea parchetului laminat, a lambriurilor pe pereţi, refacerea pereţilor prin aplicare de gips carton, placarea cu gresie a holurilor, lărgirea şi renovarea completă a toaletelor. „Ştim cu toţii că învăţământul de calitate se poate realiza în edificii moderne, dotate cu o bază materială corespunzătoare şi acest lucru s-a realizat aici, la Ceuaşu de Câmpie”, a declarat prof. Minerva Bordeianu, directoarea Şcolii Gimnaziale Ceuaşu de Câmpie.

În plus, sălile de clasă au fost dotate cu mobilier nou (bănci, scaune, tablă), au fost refăcute instalaţiile electrice (inclusiv au fost montate prize şi corpuri de iluminat noi) şi, foarte important, a fost realizat un sistem de încălzire modern, prin caloriferele (cu centrală termică proprie) care au înlocuit teracotele vechi, ineficiente.

Astfel, confortul elevilor a fost considerabil îmbunătăţit, creându-se toate condiţiile pentru un învăţământ de calitate”, a mai precizat prof. Minerva Bordeianu.

Oaspeţi de seamă și inaugurare cu voie bună

Inaugurarea noului local al Şcolii Gimnaziale Ceuaşu de Câmpie s-a desfășurat la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa inspectorului şcolar general, prof. Ştefan Someşan, a subprefectului județului Mureș, Nagy Zsigmond, a primarului comunei Ceuaşu de Câmpie, Szabo Jozsef Levente, precum și a consilierilor locali din comună. Inspectorul școlar general, prof. Ștefan Someșan, a apreciat calitatea reabilitării instituției de învățământ și a precizat că acest edificiu modern obligă și cadrele didactice spre performanțe școlare, în care să se remarce atât elevii de etnie română, cât și cei de etnie maghiară și romă.

Inaugurarea a fost unul dintre momentele importante ale „Festivalului toamnei”, eveniment desfăşurat în weekend-ul trecut, în Ceuaşu. Programul a mai cuprins: spectacol cu copii de la Școala Gimnazială Ceuașu de Câmpie şi Ansamblul „Rezesbanda” din Ceuaşu de Câmpie, demonstraţie de Kyokushin Karate, spectacole susţinute de Ansamblul de dans popular de copii „Harangláb” din Ceuaşu de Câmpie, Ansamblul de dans popular „Fürgelábak” din Săbed, Ansamblul „Flori de pe Câmpie” din Pogăceaua, Formaţia de Ţiteră din Şincai, Nelu Șopterean, Nicole, Komáromi Pisti, Cătălin Crişan şi Korallis Zenekar – Bal de stradă. Programul zilei de duminică a prevăzut un concurs de gătit, momente artistice susţinute de Szabó Teréz, Liviu Dascăl, Ansamblul de dans popular „Hajdina” din Luduş, Ansamblul de dans ţigănesc din Ceuașu de Câmpie, Ansamblul de dans popular „Mureşul” – secţia copii, Gabor Mugurel, Oana Fekete, Denisa Căluşer, Pap Peti Junior, Desperado şi Radu Ille.

Alte cinci şcoli

De asemenea, în urmă cu aproximativ trei ani, a fost semnat contractul de finanţare nerambursabilă, cu fonduri REGIO, pentru reabilitarea altor cinci şcoli rurale vechi din judeţul Mureş, aparţinătoare de orașul Miercurea Nirajului și comuna Solovăstru.

Prin proiectul „Reabilitarea, Modernizarea și Extinderea clădirilor la școlile primare din satul Moșuni, satul Laureni și Școala primară Sântandrei, str. Sântandrei” (în valoare de peste 7,8 milioane de lei), Consiliul Local al orașului Miercurea Nirajului a urmărit să îmbunătățească infrastructura educațională și să dezvolte un sistem de educație pe plan local, care să asigure creșterea ocupabilității, adaptabilității și mobilității forței de muncă și care să răspundă nevoilor forței de muncă calificată ale companiilor din județ.

Cererea de finanțare a prevăzut reabilitarea și modernizarea celor trei clădiri de școli, prin înfiinţarea a 16 cabinete de specialitate în total, cu 60 de calculatoare și trei cercuri de specialitate pentru cursuri ECDL, limbi străine și „Internet pentru toți”.

Consiliul Local al comunei Solovăstru a câștigat spre finanțare proiectele „Reabilitare și extindere Școala Generală Jabenița, Comuna Solovăstru, Județul Mureș” și „Reabilitare Școala Generală Solovăstru, Comuna Solovăstru, Județul Mureș”. Cele două inițiative au o valoare totală de peste 2,3 milioane de lei, din care suma nerambursabilă solicitată se ridică la peste 1,67 milioane de lei. Beneficiarul a dorit alinierea școlilor nou-reabilitate și dotate la standarde europene, prin asigurarea condițiilor de bază educaționale în școli (apă curentă, electricitate încălzire, mobilier școlar).

În aceste școli alimentarea cu apă se realizează încă prin fântânile din curte, iar încălzirea se mai face cu lemne. Pe alocuri, grupurile sanitare sunt în afara incintei. Este evident că aceste proiecte vor aduce comunităților locale, prin fondurile nerambursabile alocate, un aport de capital mai mult decât binevenit. Spațiul de desfășurare a activităților didactice trebuie să fie unul propice, care să nu îngrădească în niciun fel modul de derulare al programului educativ și, mai mult decât atât, să nu influențeze negativ calitatea furnizării informațiilor”, a declarat, în momentul semnării contractului de finanţare, Simion Crețu, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.

Titi Dălălău