„Privind dezvoltarea învăţământului în Luduş, cu deosebire pe cel liceal, care îşi are începutul în anul şcolar 1952-1953, putem aprecia, cu mare mulţumire, că un liceu atât de tânăr a putut, prin eforturile sale, să pregătească tineri care au ajuns tehnicieni, ingineri, medici, funcţionari şi chiar profesori universitari, deşi, la început, n-a avut destule cadre specializate pentru toate obiectele de învăţământ şi a folosit suplinitori.
Cu mare respect amintesc pe unii dintre profesori, dintre cei care s-au dedicat cu totul activităţilor de dascăl, atât ei, cât şi soţiile unora dintre dânşii.
Având posibilitatea de a-i cunoaşte, iau câteva nume, care au fost şi rămân modele pentru toate promoţiile de absolvenţi, pentru toate cadrele didactice care s-au perindat şi se perindă în şcolile din tânărul oraş Luduş. Îi avem totdeauna cu noi pe profesorii: Constantin Pleşca, Augustin Micu, Vasile Șandor, Cornelia Sticlaru, Mircea Chinezu, Avram Roitman, Gheorghe şi Olivia Sturza, Lucia şi Vasile Marinca ş.a., unii funcţionând de la înfiinţarea liceului, alţii veniţi pe parcurs. În cea mai mare parte erau tineri şi pe toţi îi caracteriza responsabilitatea, rigurozitatea în predare, pregătirea continuă în predare, principialitatea în aprecierea rezultatelor, atitudinea omenoasă în raporturile cu elevii, cu părinţii acestora şi cu toţi cetăţenii din localitate, crescând, în felul acesta, prestigiul şcolii (….)
La lecțiile dânșilor se trăia bucuria de a cunoaște, de a ști, de a lucra metodic, de a organiza și de a înlănțui cunoștințele logic și cu măiestrie. Aveau capacitatea de a evidenția calitatea de pedagogi (….)”
Prof. Nicolae Ștefan
În acest an, în 5 octombrie, am celebrat două decenii de când întregul mapamond apreciază în mod festiv cadrele didactice şi rezultatul muncii lor în cadrul Zilei Educaţiei. Dacă rezultatele dascălilor aflați în activitate sunt consemnate cu diferite prilejuri, venerabilii profesori ieşiţi la pensie ajung într-un con de umbră nemeritat. Iată de ce, astăzi, nonagerul profesor Nicolae Ştefan ne reaminteşte de începuturile liceului din Luduş.
Scrisoarea venerabilului magistru repară o nedreptate și ne luminează calea pe care trebuie să o urmăm. Vivat Academia, Vivat Profesores! (I.A.B)
P.S. Scrisoarea venerabilului magistru repară o nedreptate și ne luminează calea pe care trebuie să o urmăm. Vivat Academia, Vivat Profesores! (I.A.B)
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.