SCRISOARE DESCHISĂ
-referitoare la susţinerea UMF Tirgu Mureş
ca instituţie de invăţământ de excelenţă la Tirgu Mureş
APDO LIDER atrăgea atenţia opiniei publice, încă de la finele anului trecut, asupra presiunilor politice care se exercită asupra conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu – Mureş cu scopul de a rupe, pe criterii etnice instituţia de învăţământ.
Am asistat cu toţii la presiuni inimaginabile, in principal venite din zona politicului. Primele au venit de la nivelul miniştrilor educaţiei, atât a fostului ministru cât şi a actualului ministru. Aceştia au solicitat ca în Carta universităţii să fie cuprinsă problema segregării. Totul a culminat cu intervenţia ilegală, din 21 februarie a.c., a Ministrului educaţiei, care a cerut amânarea alegerilor pentru funcţia de rector al UMF Tîrgu – Mureş, programate pentru datele de 22 şi 24 februarie a.c. Am asistat, totodată, la presiuni venite din afara graniţelor ţării. În acest caz mă refer la vizita efectuată la universitate de către ambasadorul Republicii Ungare din România.
APDO LIDER susţine, aşa cum am susţinut încă de anul trecut, că o eventuală rupere a UMF Tîrgu – Mureş ar avea efecte devastatoare, ireversibile asupra întregii activităţi medicale din Tîrgu – Mureş, un centru de excelenţă în medicină.
Salut decizia Rectoratului UMF Tîrgu – Mureş de a nu lua în seamă solicitarea, ilegală, a ministrului educaţiei de a amâna alegerile pentru funcţia de rector.
APDO LIDER salută de asemenea, decizia conducerii Universităţii de a iniţia, conform legii, in apărarea unui drept incălcat in mod abuziv de către o autoritate publică, un demers judiciar în contencios administrativ la Curtea de Apel, cu privire la disputele pe tema Cartei Universitare şi a încercărilor de sparare a liniilor de predare, prin decizie politică, arbitrară.
Susţinem utilizarea tuturor mijloacelor legale şi democratice, in principal juridice, pentru ca o astfel de decizie, de segregare, să nu fie luată.
Subliniem de asemenea că intervenţia politicului trebuie să existe numai pentru asigurarea unui proces de invăţământ de calitate, corect finanţat, in direcţia dezvoltării şi nu intervenţii in luarea deciziilor privind buna administrare a procesului de invăţământ. Pentru acest lucru există foruri legale şi statutare, cu referire directă la Senatul Universităţii.
Decidentul politic nu poate şi nu trebuie să intervină pentru a folosi acest spaţiu, al universităţii, ca element de schimb, in susţinerea unui proiect politic.
PREŞEDINTE APDO LIDER
Jrs. Cornel Brişcaru