În urmă cu două zile, studenții de etnie maghiară, care studiază la universitatea de medicină și farmacie din Târgu Mureș, au adresat câte o scrisoare deschisă deputatului de Mureș, Vass Levente (fost președinte al organizației UDMR Târgu Mureș), Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, respectiv prof.dr Leonard Azamfirei rectorul UMFST, mai nou ”UMFST Emil Palade”.
În scrisoare studenții își exprimă nemulțumirea față de implementarea neadecvată a legilor exsitente. Este vorba ”tocmai de legile care oferă posibilitatea folosirii limbii materne în universitatea noastră.”, se arată în scrisoare, precizând că maghiarii formează minoritatea cea mai numeroasă din Europa Centrală, numărând 1,2 milioane de persoane.
”În calitatea de studenți ai universității am putut constata până-n prezent că se politizează drepturile minorităților prin crearea de conflicte artificiale de către conducerea universității. În mod regretabil, în România, limba maghiară a devenit o chestiune politică, drepturile legate de folosirea limbii materne se subordonează intereselor politice, omițând cu desăvârșire faptul că aceste drepturi sunt reglementate de constituție, de legi din țară și de peste hotare, de angajamente.”, se arată în continuare în scrisoarea deschisă.
Totodată studenții își exprimă convingerea că”înființarea catedrei principale de limba maghiară în cadrul UMF Emil Palade nu ar avea efecte negative, dar ar putea fi un promotor al democrației și al statului de drept în România. Pe baza Legii Educației nr .1 din 2011 catedre principale de limba maghiară funcționează fără probleme în două universități multiculturale din țară, la UBB Cluj și la UAT Târgu Mureș”, arată studenții în scrisoarea deschisă.
Așa cum s-a înființat secție externalizată a UMFST la Hamburg, în semn de apreciere a valorilor multiculturale și multilingvistice, valori apreciate în Uniunea Europeană, așa ar trebui înființat și departamentul principal de limba maghiară la UMF.
”Solicitarea unei minorități nu este imposibil de îndeplinit, legile românești și internaționale permit acest lucru, legi care tocmai de aceea au fost acceptate ca tensiunile interetnice , conflictele să nu se accentueze”, adaugă studenții citând paragrafe din recomandările de la Haga ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa .
În încheiere, studenții îi adresează rectorului universității, rugămintea de a ține cont de importanța întăririi statului de drept și să accepte solicitarea studenților , pentru încetarea conflictelor artificial create, ale căror victime sunt studenții.
Semnează, cu respect, studenții de la UMFST care luptă pentru salvarea universității.