PFA înseamnă Persoana Fizică Autorizată, nu are status juridic și permite oricui să desfășoare anumite activități economice, atât timp cât sunt permise și menționate de lege. Printre caracteristicile PFA-ului amintim faptul că persoana care decide să lucreze cu acest tip de întreprindere economică este direct răspunzătoare pentru obligațiile ce privesc bunurile personale. Descoperă un scurt ghid de înființare de PFA, pentru a-ți putea face o idee despre cum să ai activități economice sub această formă legală.
Iată care sunt pașii de urmat pentru înființarea unui PFA!
1. Decide-te asupra activităților înainte de a crea un PFA
Probabil cel mai important pas pentru înființarea unui PFA este stabilirea activităților pe care urmează să le faci. Potrivit Codului Muncii din România, obiectul de activitate presupune un cod CAEN. Acesta va fi prezent pe actele PFA-ului și va arăta ce fel de activități poți dezvolta, cu mențiunea că acestea nu pot fi mai multe de 5. Comerțul cu amănuntul, activități agricole, transport marfă și diverse profesii precum avocat, contabil, agent de vânzări sau agent imobiliar sunt câteva exemple de activități ce se pot desfășura cu ajutorul unui PFA.
2. Pregătește actele pentru înregistrarea PFA-ului
Din punct de vedere al actelor, PFA-ul nu necesită foarte multe, iar formalitățile sunt destul de simple, mai ales dacă apelezi la ajutor de specialitate. Iată ce fel de documente sunt necesare pentru înregistrarea unui PFA:
- Cartea de identitate a persoanei care dorește să înregistreze un PFA, în copie și original.
- Documentele sediului profesional care poate fi chiar o proprietate personală.
- Un document prin care se solicită acceptul asociației de proprietari cu privire la găzduirea sediului, dacă acesta este la bloc.
- Diploma de studii sau dovada calificării.
- Un atestat de recunoaștere a calificării, dacă aceasta a fost dobândită în străinătate.
3. Stabilește numărul de salariați, dacă este cazul
Este important de știut că înființarea unui PFA permite angajarea a maximum 3 persoane care vor avea statusul de salariați, așa cum este prezentat pe Dianex.ro. În plus, deținătorul PFA-ului va trebui să țină cont de taxele și contribuțiile sociale ce trebuie plătite în acest caz.
Înregistrarea unui PFA în România se face într-un timp relativ scurt, iar persoanele interesate de această întreprindere economică pot începe activitățile în doar câteva zile.
4. Angajează serviciile unui contabil
Pentru că PFA-ul este o formă simplă pentru a desfășura diverse activități, contabilitatea este pe măsură. Cu toate acestea, este nevoie de serviciile unui contabil cu experiență care să supervizeze tot ce ține de partea financiar-contabila a PFA-ului.
5. Apelează la un specialist care să înregistreze PFA-ul
PFA-ul se înregistrează la Registrul Comerțului, însă tot dosarul poate fi întocmit de către un specialist în domeniu care se poate ocupa și de acest ultim aspect. Astfel, poți avea garanția că toate formalitățile sunt respectate de la bun început și până la final.
Așadar, se poate spune ca înființarea unui PFA pentru diverse activități economice poate fi la îndemâna oricui dorește să simplifice lucrurile din punct de vedere business. Fiind o formă simplă de antreprenoriat, PFA-ul permite dezvoltarea multor afaceri, în conformitate cu legile în vigoare, unde principalul atu este chiar forța de muncă a persoanei în cauză.Sursă foto: Pixabay.com