Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Tîrnăveni a fost inaugurată în data de 1 ianuarie 1960. Mai mulţi directori s-au perindat în această perioadă la conducerea instituţiei, dar de câţiva ani fotoliul de director a rămas neocupat. Motivul a fost eliberarea din funcţie a ultimului manager Răzvan Ducan, care s-a şi judecat cu administraţia locală pe motivul demiterii sale. În tot acest timp, instituţia a funcţionat fără conducere şi implicit fără prea multe activităţi coordonate.
În ultima şedinţă a Consiliului Local Tîrnăveni a fost aprobat regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului de proiecte de management şi Caietul de obiective. Până la începutul lunii octombrie au fost stabilite toate termenele pentru depunerea, analizele şi interviurile proiectelor de management care urmează a fi propuse de cei interesaţi. Pentru desfăşurarea concursului de proiecte au fost înfiinţate comisii de concurs, membrii acestora fiind numiţi prin hotărârea autorităţii locale, din respectivele comisii făcând parte şi directori ai Caselor de Cultură din alte localităţi ale judeţului.
Manager cu greutate
Obiectivele care vor trebui atinse de viitorul manager al Casei de Cultură din Tîrnăveni constau în oferirea de produse şi servicii culturale diverse pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare. Perioada de management este de 3 ani, timp în care viitorul manager va avea ca obiectiv principal dezvoltarea şi diversificarea activităţii prin manifestări de natură să-i sporească tonusul şi performanţa dincolo de limitele municipiului.
Proiectul de management va trebui să cuprindă 25 de pagini plus anexele, care vor conţine punctul de vedere al candidatului asupra dezvoltării şi evoluţiei Casei de Cultură în perioada contractului. Viitorul conducător va trebui să aibă în vedere şi previzionarea evoluţiei economico-financiare a instituţiei în următorii 3 ani corelată cu resursele financiare necesare. Managerul va fi nevoit să ţină cont şi de regulamentul Casei de Cultură aprobat recent de către consilieri.
Misiunea nu va fi deloc uşoară pentru cel care se va încumeta să conducă activitatea culturală dintr-un municipiu format în cea mai mare parte din şomeri şi pensionari, fără mari posibilităţi financiare (şi doar cu patru oameni în subordine). Conducerea operativă va fi apoi evaluată periodic la șase luni de către comisii ale Consiliului Local, iar în cazul neîndeplinirii obligaţiilor se vor aplica sancţiuni.
Mircea Barbu